Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska mässan lockar allt färre

I dag öppnar anrika Tekniska mässan i Stockholm, men många stora utställare från tidigare år lyser den här gången med sin frånvaro.

Annons
På plats. Rune Karlsson på företaget KmK Instrument i Västerås finns med på Tekniska mässan och visar de mätinstrument företaget är generalagent för.FOTO: BO LUNDKVIST

Robotdalen, som har haft mässans största monter, och ABB Robotics har valt att avstå. Med det lilla företaget KmK Instrument i Västerås är med i år igen.

– Vi har varit på plats i alla år sedan företaget startades 1994, säger Rune Karlsson, grundare, ägare och styrelseordförande.

Han förstår inte riktigt hur de som avstår tänker, för honom är det ett utmärkt sätt att träffa gamla och nya kunder.

– När vi har en monter på mässan kommer de ju till oss och vi slipper resa land och rike runt, säger han.

– Vi har aldrig tvekat, för oss är det bra att vara med. Den som inte syns gör heller inga affärer, så enkelt är det.

Erik Lundqvist, chef för Robotdalen, säger att man nu fokuserar på olika strategiska event, som ligger mer i linje med uppdraget att kommersialisera innovationer. Tekniska mässan ger helt enkelt för lite.

– Den är inte värd den tid och resurser man måste lägga ner, förklarar han.

Inom ABB Robotics gör man samma bedömning.

– ABB Robotics brukar vara med på Tekniska mässan, men har i år valt att avstå till förmån för mer riktade kundnära marknadsaktiviteter, till exempel inom pack- och palleteringsbranschen, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

Roger Blomqvist på Tekniska mässan säger att antalet utställare är något färre i år jämfört med 2010. Redan nästa år tror han på en ökning, då lanseras nämligen ett helt nytt koncept.

Jämna år blir det en mässa som fokuserar på tillverkning och automation, döpt till Manufacturing Automation Expo, MAX. Ojämna år arrangeras den vanliga Tekniska mässan.

Mer läsning

Annons