Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås bäst i länet

Västerås har utsetts till årets företagarkommun i Västmanland 2010.

Annons
Västerås i topp. Företagarna i Västerås är bäst i Västmanland. Åke Waldau på Sängspecialisten tar emot utmärkelsen av Joakim Bäck, regionchef på Företagarna.FOTO: PER G NORÉN

Bakom utmärkelsen står kreditupplysningsföretaget UC samt Företagarna, som organiserar små och medelstora företag.

Joakim Bäck, regionchef för Företagarna, betonar att det är företagarna i Västerås som uppmärksammas, inte staden eller politikerna. Nu är placeringen egentligen inte så mycket att yvas över, i landet som helhet kommer Västerås först på plats 102.

Joakim Bäck är inte så överraskad av ”fallet”, företagen i Västmanland och Västerås ligger sent i konjunkturcykeln och förra året hävdade man sig mycket bättre.

I Västerås är det framför allt tjänstesektorn och handeln som klarat sig bäst. Ett exempel är Sängspecialisten på Erikslund som Åke Waldau och Magnus Byman drivit tillsammans i 20 år.

– När krisen var som värst tog vi ett strategiskt beslut, berättar Åke Waldau. Vi bestämde oss för att öka servicenivån i butiken och anställa fler säljare.

I dag har man tio anställda, sju på heltid och tre som bara jobbar helger. Målsättningen är 100 procent nöjda kunder och varje försäljning följs upp med kundsamtal.

– Det gick bra förra året, och i år ser det ännu bättre ut, säger Åke Waldau.

Enbart aktiebolag med en omsättning mellan 100 000 kronor och en miljard ingår i bedömningsunderlaget. Man har vägt samman fyra olika kriterier:

Omsättning: Hur stor andel av företagen i kommunen har ökat omsättningen under 2009.

Resultat: Samma bedömningsgrund som omsättning.

Antal företag: Nettotillskottet av nyregistrerade aktiebolag.

Kreditvärdighet: Andel företag som fått förbättrad kreditvärdighet.

Noterbart är att Västmanland, som förra året kom trea, nu har halkat ned till plats 18.

Mer läsning

Annons