Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås får ett kafferosteri igen

I januari kommer den goda doften av nyrostat kaffe att sprida sig över det gamla slakthusområdet intill den nya saluhallen på Sjöhagen. Om allt går som planerat har Johan Björklund fått i gång sitt kafferosteri då.

Annons
Kafferosteri. Den här lokalen byggs om för Johan Björklunds kafferosteri.

Det har inte rostats kaffe på Sjöhagen sedan 1992. Då flyttade Ica rostningen av sitt Luxus-kaffe till Vanda i Finland.

Men nu handlar det om helt andra volymer och koncept.

– Det ska vara nyrostat kaffe i små kvantiteter där bönan bestämmer smaken, säger Johan Björklund, utbildad kock med ett stort intresse för mat och dryck.

Innan han blev företagare jobbade han på flera krogar i Västerås.

Han tycker att han har lärt sig mycket genom ett av sina andra bolag, DF Scandinavia AB, som importerar livsmedelsvaror, bland annat italiensk espresso.

Lokalen på 200 kvadratmeter ska renoveras under december av fastighetsägaren JSG Fastigheter. Här ska den nya kafferost, som Johan Björklund beskriver som en blandning av ugn och torktumlare, stå och kaffet packas.

Den skeppas över från USA och siktet är inställt på att komma i gång i slutet av januari.

– Allt kommer att göras för hand, på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt. Det ska vara en färsk produkt som mestadels görs på beställning från restauranger, kaféer, kontor, dagligvaruhandel i Västerås och Mälardalen.

Men det blir ingen butik.

– Däremot kommer vi att ha ett samarbete med saluhallen.

Han tänker ha organiserade kaffeprovningar för grupper och emellanåt öppet hus med kaffeprovning.

Inriktningen blir på traditionellt svenskt bryggkaffe. Men det kommer att finnas espressokaffe också.

Johan Björklund är i full gång med att bygga upp kontakter för att kunna köpa kaffe från Latinamerika, Afrika och Indonesien.

– Sortimentet ska vara rörligt. Olika skördar blir olika bra och smaken på bönorna varierar med jordmån och höjd. Det ska vara unika produkter.

Det kommer att kosta litet mera än vanligt kaffe.

– Vi har ju inte samma volymer och vill betala litet extra till odlarna så de får det bra och vi får en bättre produkt. Men alla ska ha möjlighet att köpa vårt kaffe. Det blir många olika prisklasser.

Det kommer också att finns rättvisemärkt och ekologiskt kaffe.

Varför har du valt Slakteriområdet?

– Det är ett bra livsmedelsområde med lokala producenter och matglädje.

Till en början kommer han att göra allt själv inklusive marknadsföring. Men mot slutet av 2014 hoppas han kunna ha ett par anställda.

Är det en stor investering?

– Ja åtminstone för min plånbok. Hur stor vill jag inte säga.

Nytt kafferosteri

Namn: Nya Kafferosteriet i Västerås AB

Ägare: Johan Björklund

Läge: Slakterigatan 10

Verksamhet: Kafferostning, mestadels på beställning till restauranger, kaféer, kontor och dagligvaruhandel samt kaffeprovning

Mer läsning

Annons