Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås-öl på export till USA

Det började med några liter i en källare. I dag finns Hantverks-bryggeriets öl på Systembolagets hyllor i Västerås och försäljningen har tagit rejäl fart. Nu väntar den växande marknaden i USA.

Annons
Västeråsöl västerut. Hantverksbryggeriet på Hässlö i Västerås går framåt efter att deras öl numera säljs på Systembolaget i Västerås. Delägaren Håkan Ärlebäck gläds nu åt att bryggeriets öl också säljs i USA där mikrobryggeritrenden är stark.foto: ulf axelson

En sötaktig doft sprider sig från bryggeridelen in till kontoret på Hässlö där Hantverksbryggeriet har sina lokaler. På ett bord ligger några inramade diplom som ännu inte kommit upp på väggen.

Det är några av alla de utmärkelser som bryggeriet vunnit genom åren. En guldmedalj för folkölet Bonden på Beer Whisky Festival 2010 i Stockholm är det senaste tillskottet i prissamlingen.

De vunna priserna är naturligtvis bra reklam för det lilla mikrobryggeriet från Västerås. Likaså att deras öl finns på ett nittiotal restauranger runt om i hela landet, bland annat på Mathias Dahlgren i Stockholm, som belönats med två stjärnor i matbibeln Guide Michelin.

Men störst draghjälp för försäljningen senaste året har ändå Systembolaget stått för. Sedan i somras finns nio av bryggeriets öl på flaska på hyllorna i Systembolagets tre butiker i Västerås. I övriga landet finns de i beställningssortimentet.

– Det har varit väldigt viktigt för oss. Vi har nog ökat omsättningen med 50 procent. Men vi har inte kapacitet att svara på Systembolagets förfrågningar, säger delägaren Håkan Ärlebäck.

Därför ska man nu dubblera antalet tankar i bryggeriet och bygga ut en mekanisk tapplina för flaskor. För än så länge står Håkan och de andra på bryggeriet och tappar för hand.

– Vi tappar som galningar. Särskilt runt jul då vi har jättemycket att göra.

Bryggeriet startade 2003 i en källare på Engelbrektsgatan. Då var produktionen ytterst blygsam. ”Några ölfat som kördes ut i skuffen på bilen” som Håkan Ärlebäck uttrycker saken. Själv kom han med tre år senare efter att ha gått i pension från jobbet på Surahammars bruk.

Nu äger han bryggeriet tillsammans med kompanjonen Raimo Gester. Än så länge ser han bryggeriet som en hobby på heltid.

Han har inte plockat ut någon lön utan lever på pensionen. Kanske blir det ändring på det framöver för intresset för hantverksmässig öl har ökat de senaste åren.

– Under 1980-talet blev det en vinvåg och det blev plötsligt ok att prata om och dricka vin. Nu har vi en öl-orkan i stället och det är jättekul att vara mitt uppe i den, säger Håkan Ärlebäck.

I Sverige står mikrobryggerierna för cirka en procent av marknadens omsättning.

– De andra ser jag inte som konkurrenter. Vi har till och med bildat en förening tillsammans. Målet för oss är att ta några procent av de stora drakarna som gör blasket.

I USA har mikrobrygge-rierna haft stora framgångar de senaste åren och kapat marknadsandelar år för år.

Därför tycker Håkan Ärlebäck att det känns extra kul att Hantverksbryggeriets produkter nu lanseras på andra sidan Atlanten.

– Vi skeppar över den första leveransen nu i dagarna. Det var en exportör som upptäckte ett av våra öl på en krog i Örebro. Han tror verkligen att vårt öl ska fungera där borta. Vi är i alla fall det första mikrobryggeriet i Sverige som exporterar till USA och det känns spännande, säger Håkan Ärlebäck.

Mer läsning

Annons