Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsbyggen kan stoppas

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk vid ett stort antal byggen runtom i Sverige.

Annons

I Västerås kan fyra byggen stoppas med sammanlagt 55 byggnadsarbetare:  Peabs byggen på Viksäng och Öster Mälarstrand drabbas, liksom NCC:s i Östra hamnen och Aros Byggs Residens Mälaren.

Strejken bryter ut om parterna inte kommit överens onsdagen den 7 mars.

– Vi tar till den här åtgärden för att sätta press på arbetsgivarna, säger Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads Mälardalen i Västerås. Vi vill få i gång reella förhandlingar, och i den här frågan har vi ett starkt stöd från våra medlemmar.

Ett av varslen gäller Residens Mälaren på Lillåudden, som byggs av Aros Bygg Förvaltning. Detta varsel gäller från den 14 mars. Mikael Pettersson Sjölund, vd för Aros Bygg Förvaltning, hoppas att strejkvarslet inte blir verklighet.

– Jag tänker i första hand på alla som köpt lägenheter i fastigheten. säger han. Inflyttningen i de första lägenheterna är planerad till den 1 juni.

 – Om det blir strejk hoppas av jag den blir kortvarig.

Bakgrunden till strejkvarslet är att parterna inte är ense om vad man ska förhandla om. I botten finns ett kollektivavtal som löper ut 2013. I årets förhandlingar skulle enbart lönefrågan upp på bordet, en uppfattning som Byggnads inte delar, man vill också förhandla om arbetsmiljön.

Mer läsning

Annons