Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VLT bantas rejält

40 tjänster kommer att försvinna på VLT och Ingresstidningarna i Västmanland. Det betyder att mer än var femte medarbetare får lämna företaget.
(Ny version)

Annons

40 tjänster ska bort på VLT och Ingresstidningarna Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Sala Allehanda Fagersta-Posten och Avesta Tidning.

Redaktionerna drabbas hårdast, där försvinner sammanlagt 22 tjänster. För Unionen handlar det om 12 tjänster, de flesta inom Ingresstidningarna, samt sex grafikertjänster.

Orsaken till sparpaketet är minskade prenumerations- och annonsintäkter.

– Vi måste sänka kostnaderna när intäkterna minskar, säger Thelma Kimsjö, tidningschef för marknadsområde Västmanland som omfattar VLT och Ingresstidningarna.

Hur neddragningarna ska fördelas mellan de olika tidningarna kommer att fastställas i lokala MBL-förhandlingar som beräknas komma i gång i mitten av augusti.

För att begränsa antalet uppsägningar har äldre medarbetare samt de med lång anställningstid fått erbjudande om avgångsvederlag. Hur många som accepterar blir klart först i slutet av sommaren.

Hur kommer läsarna att märka neddragningen?

– Min förhoppning är att vi kan klara av att ställa om och prioritera enligt läsarnas önskemål så att omställningen kommer att märkas så lite som möjligt, säger Thelma Kimsjö.

– Vi kommer också att se över antalet bilagor.

– Dessutom kommer ett ökat samarbete mellan tidningarna i Promediakoncernen höja tidningarnas kvalitet.

Från fackligt håll är kritisk till hur företaget hanterat sparpaketet.

– Folk är oroliga och den här långa processen tär. Många hade hoppats på ett besked i dag om hur varje redaktion drabbas och det är olyckligt att företaget inte vill presentera hur man kommit fram till siffrorna för Västmanland. Siffran kan inte vara tagen ur luften, säger Malin Marcusson, ordförande för journalistklubben på VLT.

– Man kan fråga sig hur företaget tänkt sig tjäna pengar i framtiden. Tidningsbranschen behöver hitta nya sätt att tjäna pengar, men utan journalister blir det ju inget innehåll att sälja.

För hela Promedia, som består av elva tidningar och där Nerikes Allehanda i Örebro är den största, berör sparpaketet totalt 75 tjänster, ungefär tre fjärdedelar på redaktionerna.

Mer läsning

Annons