Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Narkotika – en postordervara

Mälardalens högskola hade i dag besök av Henrik Engelkes, från Länskriminalens narkotikarotel i Stockholm. Han berättade om hur lätt det är att få tag på narkotika via nätet.

Henrik Engelkes visade på en storbildsskärm hemsidor där vem som helst kan beställa piller som är narkotikaklassade.

– Det är riktigt fascinerande att se vad folk stoppar i sig, utan att veta vad det är och hur stor dos man ska ta, sade han.

Vissa av de ansvariga för hemsidorna tror att de kan komma undan genom att namnge och skriva om preparaten på olika sätt.

På en hemsida i Kina till exempel kan man inte beställa preparaten i gram utan i kilon.

En bild kommer upp på storbildsskärmen. Den visar en 17-årig pojke som dött av en överdos av en nätdrog.

– Otäck bild, javisst, men vi vill rädda liv – om det så bara är ett enda liv, säger Henrik Engelkes.

Han berättar om två bröder som beställt en nätdrog, men de visste inte hur mycket de skulle ta. De tog lite på fingret och stoppade i munnen, upprepade proceduren och väntade. Den ena av bröderna dog, den andra överlevde men fick amputera fingrarna som följd av drogen.

En undersökning som gjorts av Liv och Hälsa visar att 10 procent av 15-åriga pojkar använt narkotika minst en gång. De senaste åren har både efterfrågan och utbudet ökat.

Varje år dör drygt 300 personer i Sverige till följd av sitt narkotikamissbruk. Nätet är också en stor plattform för olika dopingmedel.

– Ungdomar är orädda och det är svårt att skrämma dem från missbruk och många föräldrar blir chockade över hur lätt det är att få tag i narkotika, säger Henrik Engelkes.