Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närodlat i stan

Fransk delikatesspotatis, rabarber, kryddor, ruccola och palsternacka – de boende på Jakobsbergsgatan i Västerås har nu en köksträdgård inpå knuten.

”Det går att odla mitt i stan, kom och kolla på hur vi har det i vårt hyreshus”, skrev Johannes Wätterbäck till Bostad. Mycket riktigt, bara någon kilometer från Stora torget gror det i pallkragar och rabatter. Hyresgästerna här har sin första odlingssommar framför sig.

– Tanken väcktes i november 2011, sedan har vi haft kontakt med Mimers trädgårdsmästare Inga Nilsson och pratat ihop oss, vi grannar, berättar Johannes Wätterbäck som med sambon Theres Lundén är erfarna odlare, men då på sommarstället i närheten av Flen.

Hyresvärden Mimer stod för att anpassa hyresfastighetens gård till hyresgästernas önskemål, dessutom har de fått 24 kubikmeter ny jord och hjälp på traven med råd och en del växter.

Utmed husets ena gavel växer bland annat egyptisk luftlök, baljväxter och rödbetor. Rabarber och bärbuskar har också landat på tomten. En del av grödorna har Johannes och Theres förgrott i sin lägenhet och i trädgårdsrummet som inretts i källaren.

Husets 11 vuxna och 12 barn har enats om att göra om delar av gården till grönsaksland i stället för outnyttjade ytor.

När Bostad kommer på besök är de flesta på jobbet och i skolan och Johannes Wätterbäck och Theres Lundén visar runt i sällskap av barnen Moses och Tora.

Johannes mejlar grannarna regelbundet och talar om vad som är på gång. Dessutom kan man följa odlingen på bloggen Farbrorgrön (se faktaruta).

Just nu är det en del sysslor att dela på, men senare blir det besked om vad som kan skördas.

– Det finns inget schema och inget tvång, man får vara med så mycket man kan, säger Theres Lundén om upplägget.

Hon tycker att odlingarna haft en social effekt i fastighetens två trapphus.

– Tidigare sa man hej till grannarna om man möttes, men nu är det nästan konstigt att inte säga mer än hej.

Hur ska ni dela på skörden?

– Vi har inte kommit dit än, säger Johannes. Han tror snarare att grannarna kommer att vara försiktiga med att ta för sig och att det kan resultera i att för lite skördas. Urvalet av grödor är i alla fall gjort utifrån vad som är populärt och vad som går åt i hushåll.

Johannes tycker att det är viktigt att visa på att det går att odla i stadsmiljöer.

Varför är det viktigt?

– Det är viktigt för att det är roligt och gott, säger han.

– Man kan inte få det mer närodlat än såhär, fyller Theres i.

Gårdens jordar får näringstillskott genom kompost och gödselvattning. Bland annat testar de en kompostmetod som heter bokashi, som omvandlar matavfall till jord med hjälp av mikroorganismer. Inga bekämpningsmedel används.

7 frågor till Johannes Wätterbäck om odling

Har du några tips för ogräsbekämpning?

– Rensa tidigt. Och att täckodla, jord ska egentligen inte vara i dagern. Täck jorden runt det du odlar med löv och gräsklipp. Lök är ett undantag, den gillar inte täckodling.

Hur lyckas man med odling?

– Jorden är viktigast. Det gäller att få en bra struktur, blanda med bland annat löv och sand för att få den porös. Använd inte konstgödsel. Gödselvattna vartefter. Näringen i en säck jord som du köper räcker ungefär fyra veckor.

Vad är målet med att odla i stan, för dig?

– För att få närodlade grönsaker och visa hur enkelt det är.

Varifrån får du inspiration?

– Min guru är Nils Åkerstedt, en trädgårdsmästare som blivit känd för att odla i sand. Jag har utvecklad en del idéer utifrån det han skrivit. Jag inspireras också av mina trädgårdsvänner och av de många odlande kvinnor som jag mött genom åren, det är faktiskt mest kvinnor.

Hur mycket tid lägger du på odling?

– Det blir som en livsstil, det är svårt att säga. Kanske två tre timmar i veckan? (Här kommer sambon Theres med invändningar men paret lyckas inte slå fast någon tidsåtgång).

Vilka är dina tre favoritgrönsaker just nu?

– Vit zucchini, eller förresten, all zucchini. Tomater. Dill.

Vad är du stolt över i din odling?

– Min inomhusodling av tomater, mellan maj och december får vi 500–700 tomater.