Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan allt är uthyrt

Grannen City Gross har redan öppnat. Ikea öppnar i morgon, onsdag, men det dröjer till den 22 september innan gallerian däremellan slår upp portarna för kunderna.

– Det är av rent praktiska skäl, säger Jan Kristensson, vd för fastighetsägaren Ikano Retail Centres. Det är en mycket komplicerad process att bygga en galleria med närmare 100 butiker i två plan.

– Den tar betydligt längre tid tid att bygga än en livsmedelsaffär och ett möbelvaruhus, hur stora de än är.

Kunderna som besöker Ikea och City Gross kommer inte att uppleva några olägenheter.

– Vi kommer att skärma av och ingen ska märka att det här också är en byggarbetsplats, säger Maria Vascsak, centrumchef för hela Erikslund Shopping Center.

Hon kan glädja sig åt att bygget går bra och att man tidsmässigt ligger i fas.

Även uthyrningen av lokalerna har gått bra.

– Trots att vi började marknadsföringen under en lågkonjunktur har intresset varit mycket stort, i dag är i stort sett alla lokaler redan uthyrda, säger Jan Kristensson.

Ikano har strävat efter att hitta butiker inom områdena, mode, fritid, sport och teknik, något som man lyckats med.

– Dessutom har vi sökt en mix av nya och gamla butiker, säger Jan Kristensson.

En av de helt nya är den spanska modekedjan Desigual, som precis har etablerat sig i Sverige.

– Målsättningen har varit att hitta ett koncept som tilltalar den moderna familjen, och där det också finns plats för barnen, säger Maria Vascsak.

Erikslund Shopping Center är unikt för Norden, något av ett pilotprojekt. Aldrig tidigare har ett Ikeavaruhus byggts ihop och funnits under samma tak som en galleria och en livsmedelsaffär.

Utvärderingar på andra ställen, där Ikeavaruhuset legat för sig, visar att kunderna som besöker möbelvaruhuset inte ofta besöker någon av de andra butikerna i handelsområdet. Ikea har där inte varit den kundmagnet som övriga handlare hoppats på.

Maria Vascsak är över-tygad om att Erikslund kommer att bli annorlunda.

– Erikslund Shopping Center är en enhet, förklarar hon. Och alla delar, Ikea, City Gross och butikerna, kompletterar varandra och ger varandra draghjälp.

– Det är enkelt att handla här, det räcker med att parkera en gång och sedan kan man besöka alla butiker. Att vi har allt under samma tak och är oberoende av vädret är en styrka.

Gallerian består av både stora och små butiker, det riktigt stora som H och Stadium har butik i två plan.

Förutom butiker ska det också finnas kaféer och en så kallad food court.

Maria Vascsak berättar att Erikslund Shopping Center kommer att vara ett regionalt centrum med ett upptagningsområde inom en timmes resa från västra Västerås. Det betyder att man kommer locka kunder från städer som Eskilstuna, Arboga, Fagersta, Sala och Enköping. Det betyder att man också konkurrerar med handelsområden som Tuna Park, Marieberg och Barkarby.

– Kunderna bestämmer, vår uppgift är att göra Erikslund så tilltalande som möjligt, säger hon.

Erikslund shopping center

Består av: Ikea, City Gross samt en galleria i två plan.

Hyresvärd: Ikano Retail Centres.

Total yta: Närmare 100 000 kvadratmeter.

Gallerian: Mellan 90 och 100 butiker.

Butiker, ett urval: Lindex, Kapp-Ahl, MQ, Esprit, Dressman, Cubus, Stadium, H, Clas Ohlson, Bokia, Ryns skor, Desigual och BR Leksaker.

Öppningsdatum: City Gross, 6 april, Ikea 13 april och Gallerian 22 september.

Centrumchef: Maria Vascsak.

Potentiella kunder: Alla som bor inom en timmes resa från Västerås.

Parkeringsplatser: Cirka 3 000.