Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätbedragare blåste 26 personer

En 28-årig man från Fagersta dömdes i fredags för bedrägeri mot 39 privatpersoner och företag.

Under perioden mars-oktober 2011 har 28-åringen lurat till sig pengar genom falska annonser på Blocket, Tradera och Eniro. Genom att använda andras identiteter och lägga ut annonser om mobiltelefoner, datorer med mera har han lurat till sig totalt 36 638, 50 kronor. 26 personer har drabbats av 28-åringens nätbedrägeri och han döms att betala skadestånd till samtliga. Summan på skadestånden varierar från 30 kronor upp till 5 110 kronor. Tingsrätten anser inte att dessa bedrägeribrott ska anses grova.

Det bedrägliga beteendet sluta dock inte här.

Mannen har även under perioden april-juni 2011 lurat till sig 100 000 kronor i SMS- och internetlån. Även här har mannen, i 18 fall, använt sig av andra personers namn, personnummer och folkbokföringsadresser vid låneansökan hos Ferratum. I fem fall har mannen fått avslag på sina bedrägliga ansökningar, lån som – hade de beviljats – uppgått till 20 000 kronor. Tingsrätten bedömer dessa brott att vara grovt bedrägeri då 28-åringen i sitt utförande planerat och lagt tid på att hitta verkliga personers personnummer och därefter försökt bekräfta om de var kreditvänliga.

28-åringen har erkänt till samtliga fall av bedrägeri och inför tingsrätten förklarat sin brottslighet med att han har ”ett mångårigt spelberoende och att han därför är i behov av pengar”. Under fredagen dömdes han för bedrägeri samt grovt bedrägeri till fängelse i ett och ett halvt år. Han ska dessutom betala skadestånd till Ferratum med 126 000 kronor.

28-åringen har tidigare dömts för liknande bedrägerier och avtjänat fängelsestraff till och från sedan 2006. Brotten han nu dömdes för ägde rum under hans senaste period av villkorlig frigivning och han får nu sitta kvar i häkte fram till dess att fängelsedomen träder i kraft.