Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätjournal kan bli Lexbaseskandal

Politikerna i Landstinget Västmanland beslöt i höstas att låta alla patienter i länet få tillgång till sina journaler på nätet via personlig inloggning.

Annons

Ett första försök startades i Uppsala län för drygt ett år sedan utan diskussion med läkar- och sjuksköterskefacken.

Någon oberoende utvärdering har ännu inte gjorts av fördelar och nackdelar med åtgärden i Uppsala. Men läkarfacket i Uppsala har protesterat och funnit patienter som tagit skada av att ha gått in i sina journaler och läst journalanteckningar med allvarliga diagnoser som röntgenutlåtanden tydande på cancer.

Detta redan innan läkaren hunnit signera sina anteckningar eller tagit del av provresultatet. Svåra diagnoser skall inte lämnas med brev eller telefon utan skall ges vid ett personligt samtal utan jäkt.

Flera patienter har blivit deprimerade efter att ha fått besked på nätet.

Socialstyrelsen presenterade i mitten av januari en studie som visade att 11 000 sjukfall per år, som leder till sjukskrivning eller förtidspension hos kvinnor, kan vara kopplade till våld i nära relationer. Kroppssmärta, mental hälsa och även astma kan vara förbunden med stress i samband med misshandel och hot.

Nu uppmanas läkare och sjuksköterskor vara mer uppmärksamma på dessa fall och ställa rätt frågor till kvinnan. Naturligtvis måste de då dokumentera resultat i sitt arbetsinstrument, journalen.

Men vad händer kvinnan om den misshandlades make eller sambo då går in i nätjournalen och tar del av anteckningen? Naturligtvis kan en dominerande man skaffa sig tillgång till kod eller e-legitimation för att gå in och läsa.

Kvinnan hamnar då i en svår situation, blir misshandlad och kanske undviker hon i fortsättningen av rädsla att söka sjukvården på nytt. Vilka synpunkter på detta har kvinno- och tjejjourerna?

Kommer läkaren att våga skriva det han fått veta i journalen? Eller av hänsyn lockas att skriva en privat anteckning?

En annan utsatt grupp är de flickor och kvinnor som lever i ”hederskulturer”. Även i de fallen skaffar sig fäderna naturligtvis lätt tillgång till kvinnans patientjournal och kan ta del av anteckningar från ungdomsmottagning, allmänläkare, kvinno- och barn- och ungdomsklinik.

Föräldern kan läsa vad flickan berättat, om hennes symptom, om undersökningsresultat vid till exempel gyn undersökning, gonorrétest och information om preventivmedel. Vilken konsekvens får en öppen datajournal för flickan, som lever i denna hederskultur, om hon i stället vill anpassa sig till svenska ungdomars normer och leva efter egen vilja?

Mitt råd till landstinget är: Genomför inte detta beslut att göra patientjournalerna tillgängliga på nätet innan en oberoende, vetenskaplig utvärdering av konsekvenserna av genomförandet har gjorts i Uppsala län.

Dessutom måste läkare och sjuksköterskor, som äger journalen som sitt arbetsinstrument, ha fått tid gå igenom och förebygga alla de risker som de tillgängliga journalerna för med sig.

Nyttan måste vägas professionellt mot riskerna. Vad samhället riskerar är ytterligare en ny Lexbaseskandal!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel