Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nato vore för byråkratiskt vid kris

Som socialdemokrater i försvars- respektive utrikesutskottet välkomnar vi alltid försvarspolitiska debatter. Men vi börjar bli allvarligt bekymrade över det debattklimat som Moderaterna konsekvent driver.

De vägrar föra en debatt som seriöst behandlar breda aspekter av försvarspolitiken. I varje anförande och varje artikel återupprepas i stället ett och samma krav: en utredning med syfte att resultera i ett svenskt Natomedlemskap.

Under åtta år av regeringsinnehav hade Moderaterna möjlighet att initiera en sådan utredning, men det gjorde de inte. De kraftfulla ropen ekar nu falskt eftersom det var först efter det att Moderaterna tappat makten som en utredning tydligen blev viktig.

Det är mycket oroande att Sveriges näst största parti verkar vara mer intresserat av att vinna billiga inrikespolitiska poäng än att söka enighet i de för vårt land så viktiga försvarspolitiska frågorna.

Regeringen utvecklar samarbetet med Nato på ett tydligare sätt än den gamla moderatledda regeringen någonsin gjorde. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har valt att vara så konkret som möjligt i samarbetet med Nato för att göra det som är bäst för Sverige och vårt närområde.

Vi utvecklar också det bilaterala samarbetet med nationer som delar våra demokratiska värderingar. Sveriges säkerhet och våra möjligheter att försvara svenskt territorium och svenska intressen är det som alltid är regeringens fokus.

Moderaterna vet mycket väl att vid en krissituation i vårt närområde skulle Nato inte spela någon roll den första kritiska tiden. Den byråkrati och de beslutsregler som styr Nato och reglerar formerna för dess olika insatser förhindrar ett omedelbart militärt agerande.

Vid en krissituation i vårt närområde är det i stället upparbetade bilaterala samarbeten som kommer att vara avgörande. På grund av omvärldsläget fördjupar därför regeringen nu bilaterala samarbeten med Finland, Danmark, de baltiska staterna och USA.

Moderaterna gjorde under sina åtta år vid makten i princip ingenting för att konkretisera Sveriges samarbeten på det sätt som nu sker.

Vi kan konstatera att det krävs en socialdemokratiskt ledd regering och en socialdemokratisk försvarsminister för att bryta åtta år av ständiga moderata nedskärningar av försvarsmaktens resurser. Det är också under en socialdemokratisk försvarsminister som Sverige på allvar reglerar relationerna med Nato och utökar det bilaterala samarbetet med våra nordiska grannar och USA.

Vi socialdemokrater tar ansvar för Sveriges försvars – och säkerhetspolitik. För oss är det en självklarhet att själv-bestämmande och samarbete för vårt lands bästa går hand i hand.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel