Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturliga krav från Vänster

Jonas Sjöstedts tuffa ton mot Socialdemokraterna är logisk utifrån partiets åsikter och väljare.

Annons

Vänsterpartiet vill vara med i en rödgrön regering, men bara om den sätter stopp för privatiseringspolitiken. Annars får det vara och då kan Vänsterpartiet ställa till trassel för Social- demokraterna och Miljöpartiet.

Så lät det när parti- ledaren Jonas Sjöstedt talade på Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i helgen. Ståndpunkterna var kända sedan tidigare, då ett internt dokument i veckan hade läckts till medierna.

Där framgick också att Vänsterpartiet visserligen helst vill vara med i regeringen för att få mer inflytande. Men att stå utanför kan ge fler röster.

Så har det gått i Danmark där vänstersocialistiska Enhetslistan står utanför en minoritetsregering med Socialdemokraterna, Vänsterpartiets systerparti Socialistisk folkeparti (SF) och socialliberala Radikale venstre. Enhetslistan har gått fram, medan SF har fått sämre väljarstöd efter inträdet i regeringen.

Även om Vänsterpartiet kämpar vidare mot privata alternativ i välfärden fanns ett par andra reträtter på skolområdet. Vänsterpartiet kommer inte att driva kravet på avskaffade betyg nästa mandatperiod. Jonas Sjöstedt förklarade också att Vänsterpartiet inte vill förbjuda hemläxor, utan att eleverna ska kunna få hjälp med i skolan med läxan (Hallå där, Hallstahammar!).

Det visar hur opinionen har svängt bland partierna. Under lång tid handlade kraven mest om att i små steg ta bort eller minska betygens betydelse. Även om stödet för betyg nog alltid var större bland väljarna var betygsmotståndarna på offensiven i de politiska partierna. De krävde mer, medan anhängarna mest fick hålla emot.

Nu är det ombytta roller. Betygsanhängarna kräver fler betyg och i lägre årskurser, medan motståndarna som Vänsterpartiet nöjer sig med att hålla emot och ligga lågt.

Så blir det ofta i Sverige. En åsikt dominerar och fler och fler små beslut tas i samma riktning, medan motståndarna får nöja sig med att hålla emot och ligger lågt.

Vänsterpartiet har här givit efter för tidsandan. De egna kraven uppfattas som för aparta i dagens skoldebatt.

Utspelen i regeringsfrågan är föga förvånande. De som röstar på Vänsterpartiet vill vrida politiken åt vänster och har en ganska mörk bild av läget i Sverige. De tycker att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är för kompromissvilliga och otydliga.

Sjöstedts krav är logiska för ett parti med den basen och verklighetssynen. Men för andra väljare är de en påminnelse om osäkerheten vid en rödgrön valvinst. Vänsterpartiet kan inte tänkas bort.