Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturnära hus av naturmaterial

För fem år sedan påbörjade Stefan Backa bygget av sitt drömhus. Ett unikt projekt där byggstenarna består av halmbalar och övrigt byggnadsmaterial av lera, sand och trä, alternativa och miljövänliga material.

– Med de enkla ingredienserna är 95 procent av huset färdigt. Alla som kan bygga med Lego kan bygga det här, säger Stefan anspråkslöst.

Fem år har gått sedan Stefan fick byggnadslov för tomten på Fröholmen. 2009 togs de första grävskopetagen för den blivande källaren. Betongplattan göts efter att skumglas, (återvunnet glas, ser ut som grus men är betydligt lättare) lagts ut i ett några decimeter tjockt lager. VVS-rör lades ut och allt täcktes med en plastfolie, armering och golvvärmerör.

Huset, som är tänkt att bli Stefans fritidshus, är fortfarande en byggarbetsplats.

– Jag räknar med ytterligare fem år innan det är färdigt, men har egentligen inget slutdatum. Om det blir jättebra flyttar jag hit, säger han.

Stefan är norrman och har arbetat som kemist på ABB i Västerås i tio år. När han en tid bodde i Stockholm lärde han känna en person som höll på att bygga ett hus utanför Enköping med alternativ byggteknik.

– Det projektet handlade om att modernisera gamla byggtekniker. Jag brukade hjälpa till med bygget och tyckte det var häftigt. Det är något lättare att bygga med halmbalar och det ger en bra isolering.

Där och då föddes idén att bygga ett hus med väggar av halm. Stefan var redan väl bekant med Västerås omgivningar och i de trakterna skulle huset byggas.

Någon djupare kunskap om den alternativa byggtekniken han tänkt att använda hade han inte vid det laget. Men sedan dess har han plöjt igenom mängder med facklitteratur, surfat på nätet efter information och inte minst pratat med människor som delat med sig av sina erfarenheter i ämnet.

– En kompis, Michal Hudak, som är arkitekt har hjälpt mig med ritningarna som nog gjorts om tio gånger och det har bara blivit bättre!

Numer bor och arbetar Stefan i Norge och från sin bostad där till Västerås och Fröholmen har han en bilresa på sex,sju timmar. Även om han anlitar hantverkare så pågår byggandet endast under hans fem veckors semester och vissa helger för han vill vara delaktig under hela byggprocessen.

Under semestern/byggarbetet bor han i bastuhuset som redan fanns på tomten. Vattentoaletten i huset skyms än så länge bara av ett draperi och av otäckta halmväggar, men den fungerar. Montera in duschen är inte aktuellt än på ett tag.

På de flesta inner–och ytterväggar ligger halmen fortfarande öppen, den ska täckas med ett lager lera, som först måste torka ordentligt innan de ska målas.

När VLT kommer på besök arbetar hantverkare både högt och lågt med bygget.

– Jag hoppas få skalet klart och få in värme innan vintern, säger Stefan.

Om den speciella byggtekniken har Stefan haft flera kurser där det ingått att deltagarna också fått hjälpa till praktiskt.

Du kan följa Stefans bygge på hans hemsida: www.halmbacken.se.