Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: Svenska vargstammen är ännu ömtålig

Mycket har hänt i vargfrågan sedan några tusen jägare laddade sina gevär och gick ut för att skjuta varg i början av året. Regeringen har under press från EU ändrat reglerna för licensjakt och vill inleda en nationell kommitté med dialog om vargarna. Det är mycket glädjande, men det återstår att se hur den nya politiken kommer att tillämpas och det är rejäl smolk i glädjebägaren att regeringen redan utlovat licensjakt 2013.

Vi anmälde licensjakten till EU-kommissionen tillsammans med andra miljöorganisationer då vi anser att man inte ska bedriva en beståndsreglerande jakt på en så starkt hotad och sårbar stam som den svenska vargpopulationen. Någon möjlighet att pröva frågan i svensk domstol finns tyvärr inte.

Under lång tid var vargen nästan utrotad i Sverige. Arten kom tillbaka efter en spontan invandring på 1980-talet och håller nu sakta på att återhämta sig. Över 200 vargar har etablerat sig i landet. Men det handlar ännu om en ömtålig vargstam. En liten grupp som den svenska blir lätt offer för sjukdomar, brist på föda och andra oförutsägbara händelser.

Ett år då allt går fel för vargen kan stammen ännu sargas svårt. Därför är den licensjakt som regeringen säger sig vilja återuppta igen 2013 så riskabel: den riskerar slå sönder revir och göra vargvalpar föräldralösa, vilket kan leda till att de i ökad grad snarare tar boskap än vilda djur. Dessutom tar en stor skyddsjakt livet av ännu fler vargar. Kombinationen kan bli förödande.

Det bästa sättet att hantera vargproble-matiken är att förebygga skador. Stängsel runt boskap fungerar bra och för att skydda jakthundar finns också olika metoder, om man nu verkligen ska släppa jakthundar lösa i varg-revir. Likväl uppstår skador. Det är alltid tragiskt. Då ska samhället ge fullgod ersättning och i allvarliga fall finns möjlighet till skyddsjakt. Till skillnad från licensjakt är kontrollen då stark och skadorna kommer verkligen att minska. Men möjligheten till skyddsjakt minskar ju mer jägarna för sin egen skull tillåts skjuta i licensjakten.

Det går inte att slå fast en exakt siffra på hur många vargar som krävs för att en stam ska vara livskraftig eftersom det beror på omständigheterna – vargar som lever i områden med goda inflöden från andra stammar behöver på kort sikt vara över 500 individer medan forskarna har talat om att en helt isolerad flock bör bestå av mångfaldigt fler djur. Den forskarpanel som den nu pågående Rovdjursutredningen tillsatte tidigare har bedömt att omkring 700 vargar i Sverige kan vara en bra utgångspunkt, under förutsättning att Norge och andra länder också tar ansvar för en större vargstam; om det inte sker kan siffran i Sverige behöva öka.

Regeringen hävdar att licensjakten varit en nödvändig strategi för att ändra attityden mot vargen. Men det är en myt att människan är emot vargen. Gråben är sägenomspunnen men enligt de omfattande studier som forskare gjort finns det en bred majoritet för en stark vargstam i hela riket. Även i varglänen. Och varför inte? Vargen är ett fint och spännande djur som dessutom gör stor nytta i vår natur som förvaltare av skogen.

Efter vår EU-anmälan öppnade kommissionen ett ärende som kan leda till att saken blir prövad i domstol. Besked får vi med största sannolikhet under hösten. Det är helt i enlighet med den ordning Sverige accepterat som EU-medlem. Parallellt med den prövningen är det viktigt att alla parter deltar i den kommitté som regeringen vill tillsätta. Naturskyddsföreningen kommer självklart att delta i det arbetet med konstruktiva förslag.

Vår anmälan av licensjakten handlar slut-ligen inte bara om de svenska vargarna. Vi gjorde den även för att internationellt försvara en omistlig princip: att den biologiska mångfalden är mänsklighetens gemensamma arv. Om Sverige tar sig rätten att jaga starkt utrotningshotade djur, vad ska vi då säga om andra länder vill jaga val, tiger och noshörning?

Ingen enskild stat, grupp eller generation har rätt att äventyra eller förskingra den biologiska mångfalden och sarga naturen, grunden för mänsklighetens trygghet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel