Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistmarschen utanför Bokmässan – då gick förlagen back

Annons

Den minskade tillströmningen till årets bokmässa märktes av i bokförsäljningen. Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts redovisar ett tapp på mellan 10 och 20 procent jämfört med i fjol, skriver Dagens Nyheter.

Sämst gick det på lördagen, då nazistiska NMR:s marsch och motdemonstrationen pågick utanför mässan. Då backade Bonnierförlagens försäljning med 30 procent jämfört med motsvarande lördag 2016.

Det är oroväckande, men vi har avtal med mässan ytterligare ett år. Och det ska vi nog fullfölja. Vi får nu vänta på att se hur mässan agerar, säger Bonnierförlagens försäljningsdirektör Göran Wiberg till DN.

Svenska Förläggareföreningen begär svar från Bokmässans ledning om hur framtiden blir.

Vi vill veta hur de ställer sig till konkreta frågor, bland annat hur man ser på Nya Tiders närvaro och säkerheten. Det är också en reaktion på hur det blev i år. Publiktillströmningen slog väldigt hårt mot de mindre förlagen, säger föreningens ordförande Eva Gedin till DN.