Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedriven ledning stoppar tåg

Ett stopp för all tågtrafik från Stockolm Central och söderut kan påverka även tågen mellan Stockholm och Västerås.

Detta trots att de inte normalt berörs av den sträcka – Stockholm Central-Stockholm Södra – som för närvarande är helt strömlös på grund av en nedriven kontaktledning, vilken försörjer de eldrivna tågen med ström.

Just nu råder totalstopp för all trafik till och från Stockholm som ankommer söderifrån eller avgår söderut.

Det ställer i sin tur till det i SJ:s så kallade vagnomlopp, även för tåg som inte alls avgår söderut utan i stället – som för Västeråstågens del, norrut mot Karlberg för att därefter svänga västerut.

Ett tågsätt kan mycket väl börja dagen mellan Linköping och Stockholm, för att därefter utgöra tåg mellan Stockholm och Västerås och tillbaka, för att därefter åter avgå mot Linköping och därefter utgöra tåg mot Gävle – på så vis ser de mycket intrikata vagnomloppen till att tågen utnyttjas maximalt och att tågen under normala omständigheter finns där de behövs bäst, beroende på tid på dagen.

Västeråsresenärerna har ännu påverkats begränsat.

För närvarande är ett tåg från Stockholm med ordinarie avgångstid Stockholm C 11.07, ankomst Västerås C 12.07, därifrån avgående 12.10 mot Örebro och Göteborg kraftigt försenat. Prognosen är att tåget kan komma att avgå 11.40. Tåget avgick en timme sent från Stockholm och väntas bli omkring en timme sent till Västerås.

SJ har satt in ersättningsbussar på många sträckor, kallat in extra personal i tjänst, meddelar berörda resenärer per SMS om resenären uppgivit sitt telefonnummer, och ger full återbetalning för avbruten resa, oavsett biljettens flexibilitet.

Prognosen från Trafikverket, som själv eller via underentreprenörer underhåller spår och kontaktledningar, är att ett spår kan släppas på mellan Stockholm C och Stockholm Södra vid tolvtiden och att fjärrtågen då kommer att prioriteras.

Tågstoppet vid Stockholm C kommer med största säkerhet – oavsett hur fort det kan åtgärdas - att få följdverkningar under stora delar av dagen.

Ymnigt snöfall eller tidigare snöfall vållar också störningar på andra håll i landet, exempelvis Göteborg-Trollhättan, nattåg och dagtåg norr om Vännäs samt trafiken i Kalmar och östra Kronobergs län.