Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedskräpning kan kosta tusenlappar

En lämnad engångsgrill i Vasaparken kan efter den 1 juli innebära att polisen kan bötfälla dig direkt där på plats. En föreslagen ny lag ska få folk att slänga skräpet i papperskorgarna, annars kan det kosta upp till 4 000 kronor.

Mats Lundblad börjar sin arbetsdag varje morgon klockan fem med att städa upp i stan efter västeråsarna. Han är områdesansvarig hos Teknik och idrott och är en av fyra personer som rensar upp innanför Cityringen. Han berättar om hur de varje dag plockar ölburkar, krossade flaskor, tusentals fimpar, hundbajs – men också människobajs, kläder och spyor. Värst är det runt krogarna, restaurangerna och kaféerna.

– En lördag morgon utanför Skrapan ser man inte ens asfalten. Det är en gourmetmiddag för kajorna, säger Mats.

Den föreslagna nedskräpningslagen är tänkt att ändra på det. Lagen är föreslagen av miljöministern Anders Carlgren som tröttnade på hur det ser ut i landets parker. Senare i vår förväntas lagen röstas igenom i riksdagen och efter den första juli ska polisen kunna bötfälla på plats när de ser någon som skräpar ner.

Länspolismästaren i Västmanland, Lars Hallberg, ser lagen som en lag som alla andra och som polisen är skyldig att se till att den efterlevs.

– Men vi kommer inte bilda några nedskräpningskommandon direkt.

Han brukar själv tänka på hur skräpigt det kan vara i Vasaparken och jämför med Singapore. Där är böterna höga för den som skräpar ner, men så är staden ren och har knappt något klotter. Kanske kan den här lagen ha effekt i Sverige.

– Man kommer nog inte kasta skräp framför ögonen på en polis i alla fall, säger Lars Hallgren.

Carin Lidman, socialdemokrat och ordförande i tekniska nämnden i Västerås, hoppas att lagen får effekt. I onsdags var hon och resten av tekniska nämnden ute och plockade skräp, som ett led i kampanjen Håll Sverige rent.

- Vi vill visa att vi tar det här på allvar. Renhållningen kostar Västerås 15 miljoner kronor varje år, säger hon.

Främst handlar nedskräpningen om människors attityder anser hon.

– Det konstiga är ju att alla vill ha en ren och fin stad, ändå slänger de inte skräpet där de ska. En lag kanske kan motivera folk att slänga skräpet ordentligt, sedan är det en fråga för polisen om de har resurser att bötfälla och lagföra.

I Västerås city finns det 435 papperskorgar, i hela kommunen finns det 1 300 papperskorgar.

– Är en korg full borde man kunna gå till nästa, tycker Carin Lidman.

Men Mats Lundblad, han som är den som dagligen plockar upp skräpet, ser att folk inte gör så. De slänger skräpet där de står. Men Mats tror inte att en ny lag hjälper. Polisen borde lägga sina resurser på annat tycker han. I stället borde kommunen sätta hårt mot restaurangägarna.

– De flesta har inte ens en papperskorg vid sina uteserveringar. Bara att sätta upp korgar att fimpa i utanför affärer skulle hjälpa, som de har gjort vid Igor. Där är det jättefint.

Men han önskar att gemene man tog sitt ansvar.

– Ta hand om ditt skräp så gör grannen förhoppningsvis det också.