Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedvärderande mot patienter och kollegor

Vill med detta gå i svaromål mot det som dr Kaalhus sa enligt citat i VLT lördagen 28/5.

Jag är själv socionom/ leg. psykoterapeut vilket betyder att jag har en av Socialstyrelsen godkänd utbildning att bedriva psykoterapi. En utbildning som bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Som jag ser det innebär det ett ansvar inte bara gentemot patienter/klienter utan även gentemot de kollegor vi har som arbetar på andra sätt än vi själva gör.

Att som dr Kaalhus öppet gå ut med att han inte ser psykoterapeutiska behandlingar som något som kan hjälpa människor utan som ”att prata inte har hjälpt någon med psykisk ohälsa” tycker jag är en grov nedvärdering av hans kollegor psykoterapeuterna men dessvärre även av hans patienter. En psykoterapi består av en noga planerad behandling som patient och terapeut kommer överens om beroende på det problem som patienten beskriver.

Under de tjugo år jag arbetat som psykoterapeut har jag haft förmånen att se människor tillfriskna från psykisk ohälsa och missbruk via psykoterapeutiska metoder.

När en läkare offentligt går ut med en diskkvalificering av en beprövad behandlingsmetod innebär det att en del patienter tänker att det inte är nån ide för dom att söka hjälp via psykoterapi.

Dr Kaalhus säger att en biverkan av psykoterapi är att människor identifierar sig som sjuka. Jag tänker tvärtom. Det är ett friskhetstecken att förstå sig själv och aktivt arbeta med att förändra och utveckla sig själv så livet blir lättare att hantera och det psykiska måendet förbättras. Resultatet blir att personer ökar sin tillit till den egna förmågan att handskas både med sig själva och livet. Jag som psykoterapeut ägnar mig inte åt att sätta diagnostiska etiketter på människor.

Hur ökar man mentaliseringsförmågan, förändrar anknytningsmönster och utvecklar sin självkänsla med enbart mediciner??

Ska i denna insändare inte gå i polemik med Läkargruppen om vad mediciner av olika slag ställt till med för våra beroendeproblematiker.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare