Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej ändras till ja

Förra gången, 2008, när landstingsfullmäktige diskuterade fria sprutor till narkomaner blev svaret nej. I dag tas frågan upp på nytt och då kan svaret bli ett ja.

Vänsterpartiets Dan Karlsson och landstingsrådet Juha Rundgren har lagt en motion om att börja utreda hur man kan starta ett sprututbytesprogram. Landstingsstyrelsen säger ja till det, men allianspartierna vill avstå.

Frågan om ett sprututbytesprogram för injektionsmissbrukare har väckt starka reaktioner. Å ena sidan en syn på att fria sprutor, i utbyte mot gamla, ses som en legalisering av narkotika som skulle leda till att drog-användningen ökar i samhället. Å andra sidan ses sprutbyte som ett sätt att minska smittspridningen av hiv och hepatit och är därmed en del av vården för tunga missbrukare.

– Personligen är jag för sprutbyte, säger Robert Olsson, avdelningschef på beroendemottagningen på Centrallasarettet.

Han köper inte argumenten om att ungdomar kan frestas. I dag ökar missbruket av nätdroger enormt bland ungdomar, konstaterar han.

– En 14-åring som börjar testa droger startar ju inte med att ta heroin intravenöst.

Men Robert Olsson kan förstå båda sidornas argument. I Västmanland har vi ingen hivepidemi, även om han tror att det finns ett mörkertal bland missbrukarna.

– Vad är då vitsen med sprutbyte, kan man fråga och då kan man börja tala om att flytta gränser och så vidare.

Ett införande av ett sprut-utbytesprogram ska prövas av Socialstyrelsen.

– Dessutom måste det göras under kontrollerade former och det bör göras som ett försök och prova sig fram, anser Robert Olsson.

Fyraårigt försök

Stockholm ska göra ett fyraårigt försök med

sprututbyte. Effekten på smittspridning ska

utvärderas.

Sedan 2008 har endast 15 vaccinationer mot

hepatit A och B gjorts på injicerande narkomaner

i länet, trots att det finns ett vaccinationsbeslut.