Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till åsiktsmonopol – tillåt religiösa friskolor

Sverige är inte längre ett kristet land. Sedan år 2000 är kyrkan skild från staten, och religionsundervisning utestängd från offentliga skolor. Det är en logisk konsekvens att man – trots många föräldrars protester – inte har skolavslutningar i kyrkor och så vidare. Lika logiskt är det att man inte släpper in andra trossamfund, såsom islam, i skolorna. Sverige är ett av världens mest sekulära länder, och några större folkliga protester har inte funnits mot dessa stora förändringar i barnens uppfostran. Men svenska staten har inte helt lyckats att utplåna religionen. Det gjorde heller inte Sovjetunionen.

I många länder är trossamfunden skilda från staten, även om stora delar av befolkningen är troende. Det gäller till exempel USA, som inte har några religiösa helgdagar, men där barnen vid jultid har ett skollov som kallas "winter break" och vid påsktid har ett lov som kallas "spring break". I många muslimska länder, till exempel Turkiet, är också religionen skild från staten, trots att landets nuvarande ledning och en stor majoritet i befolkningen är muslimer. Men i de allra flesta sådana länder, dock inte alla muslimska, råder religionsfrihet och olika religiösa samfund, inklusive religionsundervisning, tillåts.

Svenska regeringen vill nu gå steget längre än andra stater med sekulär författning och förbjuda religiösa friskolor. Detta smakar åsiktsmonopol, och det förvånar mig att man vill göra detta i ett land där det sägs råda religionsfrihet. Det är nu dags att folket protesterar!

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare