Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till sänkta löner och jobb på lördagar

IF Metalls förhandlingsdelegationer träffas kontinuerligt för att diskutera läget i avtalsrörelsen och arbetsgivarnas absurda krav på försämrade villkor för våra medlemmar. Förhandlingarna sker i ett mycket komplext läge där attackerna mot ”märket” kommer från olika håll, både politiskt med önskan om sifferlösa avtal men även från andra delar av fackföreningsrörelsen.

Det råder ingen tvekan om att nuvarande läge är tufft och komplicerat där industrins lönenormerade roll utmanas och hela lönebildningsmodellen hotas. Genomgående handlar arbetsgivarnas krav om att få mer makt.

De vill föra ned frågorna till klubbnivå, men i slutändan bestämma själva. Vår styrka är att vi är många och aktiva. Vi ökar dessutom i medlemsantal. Det har en enorm betydelse när vi nu möter våra motparter.

Vi har under väldigt många år haft en bra och viktig samverkan med tjänstemännen inom industrin och det är något vi fortsätter med även under denna avtalsrörelse. Vår sammanhållning är en styrka.

Det har varit en debatt från arbetsgivarnas håll där man ställer krav på drastiskt sänkta ingångslöner med hänvisning till flyktingkatastrofen. Det riskerar att nyttjas för att försöka sätta press på våra lägsta löner.

Den frågan anser vi ska lösas i speciella förhandlingar om introduktionsavtal och där är vi överens om att vi kan acceptera en lägre lönenivå i kombination med arbete och utbildning. Vi vill bygga vidare på så kallade yrkesintroduktionsanställningar och där har regeringen utvidgat reformen till att även gälla nyanlända. Arbetsgivarna överdriver lönenivåernas betydelse för integrationen. Om höga ingångslöner hade varit det största problemet att få in personer i arbetsmarknaden skulle länder som Grekland och Spanien vara länder som har lägst arbetslöshet i Europa, men så är det inte. Vi accepterar inte att nyanlända blir ett slagträ i avtalsrörelsen!

Teknikarbetsgivarna vill utöver lägre lägstalöner och lokalt sänka lönerna fritt lägga ut 5 timmar/veckan även under lördagar utan att betala något extra för det. Skulle det bli verklighet innebär det att våra medlemmar blir tvungna att arbeta på lördagar, utan övertidsersättning.

Arbetsgivarna vill att vi återigen ska ha lördagsarbete och få ännu mer makt över vår fritid. Lördagsarbete som ordinarie arbetstid tillhör det förgångna och är något vi kommer att ta strid om.

Teknikarbetsgivarna och Innovations- och kemiföretagen (Ikem) har långtgående krav på försämringar av vårt kollektivavtal. Vi står enade, starka, med världens högsta organisationsgrad. Medlemskapet gör skillnad när vi kämpar emot arbetsgivarnas häpnadsväckande krav.

Vi ska göra allt vi kan för att teckna bra avtal för våra medlemmar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel