Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nekade sjuk kvinna försörjningsstöd

Socialnämnden i Hallstahammar får bakläxa av förvaltningsrätten efter att ha avslagit försörjningsstöd åt en kvinna som var för sjuk för att arbeta.

Försörjningsstödet gäller mars månad. Socialnämnden motiverade avslaget med att kvinnan inte gjort vad hon kan för att bidra med sin försörjning.

Nämnden anför att kvinnan två gånger blivit kallad till ett möte utan att vare sig komma eller höra av sig. Hon följer inte sin planering, slår nämnden fast, och anser också att kvinnan kommit in för sent med det läkarintyg som styrker att hon sjuk.

Kvinnan, som var sjukskriven sedan januari för ständig huvudvärk och ont i ryggen, förnekar att hon fått några kallelser till mötena. Och även om hon hade fått det så skulle hon ändå inte kunna närvara på mötena på grund av sin sjukdom.

Av det medicinska underlaget framgår att kvinnans arbetsförmåga varit helt nedsatt månaden före ansökningsmånaden. Förvaltningsrätten anser därmed att kvinnan visat att hon haft förhinder att medverka i de sysselsättningsåtgärder som socialnämnden hänvisat till.

Att det medicinska utlåtandet kommit in först efter att socialnämnden avslagit ansökan om försörjningsstöd, saknar betydelse enligt förvaltningsrätten, Därför skickar man tillbaka ärendet till socialnämnden för ny handläggning.