Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neutrala Västerås lockar

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Kungaparet besöker Västmanland idag. Enligt de officiella beskeden från hovet är det bara kungen som kommer till länet för att inviga Asea Powdermeets anläggning i Surahammar.

Men, enligt vad VLT erfar deltar även drottning Silvia i besöket. Målet för henne är dock inte Asea i Surahammar utan jubileumskansliet i Västerås stadshus.

Jubileumskommittén har lyckats övertala drottningen om att ställa upp som internationell ambassadör för tusenåriga Aros.

- Drottningen har betydande erfarenheter av internationellt kontaktarbete sedan sin tid som OS-värdinna, säger biträdande jubileumsgeneral Ture A Roos.

Det var i samband med drottningens insatser för att ge Falun-Åre Olympiska spelen 1992 som jubileumskommittén fick idén att kontakta henne.

- Vi hade dock inte stort hopp om att få ett positivt besked, men drottningen har varit mycket intresserad, säger Ture A Roos.

Drottningens intresse beror sannolikt på att jubileumskommittén för henne avslöjat sitt allra senaste projekt för 1990:

FN ska förmås att flytta från New York till neutrala Sverige och Västerås.

- Det är möjligt att det blir svårt att få hit hela FN:s verksamhet till 1990, men vi hoppas att åtminstone säkerhetsrådet hinner flytta hit till dess, säger Ture A Roos, som har egen erfarenhet av FN-arbete som överste för en av FN:s fredsbevarande styrkor.

I samband med besöket i stadshuset kommer drottningen att informera om jubileumsplanerna. Trots att hemlighetsmakeriet varit stort kring besöket kommer det dock att bli en viss officiell pompa.

Det kvinnliga nätverket Q1990, som skall arrangera en kvinnomässa i samband med jubileet har övat in ett sångprogram till drottningens ära. Det framförs på stadshusets trappa när drottningen anländer idag kl 13.00.

- Drottningen är ju själv en framstående yrkeskvinna och vi vill därför ge henne denna hyllning, säger Eva Rutsdotter Söderberg, en av drivkrafterna i Q1990.

Om hemlighetsmakeriet varit stort kring drottningens Västerås-besök är detta dock ingenting emot det hysch-hysch som omgett nästa punkt i kungaparets program.

Efter invigningen i Surahammar och stadshusbesöket kommer kungaparet att gemensamt besöka Strömsholms slott klockan 15.00.

Eftersom drottningen förväntar sig att hennes engagemang i Västerås fram till 1990 kommer att bli omfattande skall kungaparet undersöka möjligheterna att bosätta sig på Strömsholms slott.

Motivet för detta är dels att drottningen vill ha barnen i närheten, dels att kungaparet vill ge sina barn en mer lantlig uppväxtmiljö än vad Stockholms-trakten kan erbjuda.

Hovet har varit i kontakt med polisen som inte tror att det kommer att bli några problem att lösa säkerhetsfrågorna på Strömsholm.

Vallgraven utgör ett utmärkt hinder för fönstertittare och andra nyfikna.

Barnens skolgång är ett bekymmer för alla barnfamiljer som flyttar. Men också den frågan tycks vara på väg att lösas. Sannolikt blir Ekebyskolan i Rytterne, som drottningen hört talas mycket om, kungabarnens nya skola.