Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

New Yorks tunnelbana byggdes efter snöstorm

Artikel 7 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vintern 1887-1888 var hård i USA och mellan 12-14 januari drabbades mellersta USA av en av de värsta snöstormarna. Drivorna var så höga som 460 cm och temperaturen föll ner mot -47 grader på en del håll.

Annons

Det var så kallt att en del jordbrukare i Dakota bokstavligt talat frös ihjäl ute på sina fält. En del skolbarn på väg hem från skolan fick också sätta livet till i kylan.

I New York led man med dem i väster, men några veckor senare fick även de känna på ett rejält oväder. Söndagen den 11:e mars såg ut att bjuda på en regnig men vårlik morgon.

Istället följde tre dagar med snö, stormbyar och bitter kyla. Från New Haven i Connecticut till Albany, New York, bredde ett mer än 100 cm djupt snötäcke ut sig. De kraftiga vindarna gjorde att det bildades snödrivor på över 10 m på en del håll. På Manhattan föll telegrafstolparna till marken, nedtyngda av all snö.

Mer än 400 människor dog i samband med den här stormen. På Third Avenue’s tåglinje skadades mer än tjugo personer i en stormrelaterad olycka. Detta var droppen för de som lobbat för tunnelbanelinjer för att minska trafikstockning och ljud. Så något gott kom ur stormen 1888: New Yorks tunnelbanesystem.