Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

New Yorks tunnelbana byggdes efter snöstorm

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vintern 1887-1888 var hård i USA och mellan 12-14 januari drabbades mellersta USA av en av de värsta snöstormarna. Drivorna var så höga som 460 cm och temperaturen föll ner mot -47 grader på en del håll.

Annons

Det var så kallt att en del jordbrukare i Dakota bokstavligt talat frös ihjäl ute på sina fält. En del skolbarn på väg hem från skolan fick också sätta livet till i kylan.

I New York led man med dem i väster, men några veckor senare fick även de känna på ett rejält oväder. Söndagen den 11:e mars såg ut att bjuda på en regnig men vårlik morgon.

Istället följde tre dagar med snö, stormbyar och bitter kyla. Från New Haven i Connecticut till Albany, New York, bredde ett mer än 100 cm djupt snötäcke ut sig. De kraftiga vindarna gjorde att det bildades snödrivor på över 10 m på en del håll. På Manhattan föll telegrafstolparna till marken, nedtyngda av all snö.

Mer än 400 människor dog i samband med den här stormen. På Third Avenue’s tåglinje skadades mer än tjugo personer i en stormrelaterad olycka. Detta var droppen för de som lobbat för tunnelbanelinjer för att minska trafikstockning och ljud. Så något gott kom ur stormen 1888: New Yorks tunnelbanesystem.