Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nextjet får stå för notan om Helsingforstrafiken ska fortsätta

Avtalet med Nextjet är uppsagt, ändå har företaget visat intresse för att fortsätta flyga från Västerås flygplats. Flygplatsbolagets vd Tordsdotter Åkerman hoppas på ett fortsatt sammarbete, men den här gången under andra förutsättningar.
- Vi har inte för avsikt att upphandla något nytt avtal om trafik till Helsingfors, säger hon.

Annons

Från och med november är Nya Västerås flygplats avtal med Nextjet uppsagt. Det innebär att flygbolaget i enlighet med avtalet kommer fortsätta att flyga under den tre månader långa uppsägningstiden, det vill säga fram till januari.

Tezz Tordsdotter Åkerman, flygplatsens nya vd, för diskussioner med Nextjet om huruvida de kommer att fortsätta trafikera linjen efter det att avtalet upphört.

- Nya Västerås Flygplats AB har inte för avsikt att upphandla något nytt avtal om trafik till Helsingfors, säger Tezz Torsdotter Åkerman.

Operatören har gett uttryckt för att de vill fortsätta med trafiken på egen kommersiell risk och räkning. Det som kommer att finns kvar efter att det upphandlade avtalet slutat gälla är ett handling-avtal, alltså ett sådant som gäller flygplatsens tjänster till flygbolag när de nyttjar flygplatsen.

- Det är i dag ett rabatterat handling-avtal, men detta kan komma att omförhandlas, säger Tezz Torsdotter Åkerman.

De personerna från flygbranschen som VLT har talat med har sagt att det tar minst ett par månader att etbalera en flyglinje. Och flygplatsbolaget har själva konstaterat att linjen haft en för kort insäljningsperiod. Samtidigt stod det klart att avtalet skulle sägas upp efter bara tre veckors trafik, ett beslut som vd har rekommenderat styrelsen att fatta.

- Jag är inte politiker och vill inte kommentera hur man kommunicerat kring den här frågan mellan bolaget och dess ägare. Min uppgift är att driva verksamheten på flygplatsen framåt.

Men Nextjet är intresserade av att fortsätta flyga ändå. Betyder det här att kommunen har betalat för etableringen av flyglinjen utan att man får del av eventuella vinster om linjen blir lönsam längre fram?

- Nya Västerås flygplats har fattat beslut om att bryta avtalet i förtid , det går inte att spekulera i hur det kunde ha blivit, det är för svårt att säga. Men självklart är det så att om operatören väljer att fortsätta driva trafiken i egen regi så kan flygplatsbolaget inte ta del av någon eventuell vinst, säger Tezz Tordsdotter Åkerman.

Det är ännu inte helt klart om Nextjet kommer att fortsätta driften av trafiken mellan Helsingfors och Västerås.

VLT har ställt frågan till flygplatsbolagets styrelse om vem som ska efterträda Lena Söderberg som ordförande, men har inte fått något svar.