Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NHL-special: Rasmussen vill förlänga med Chicago

Exklusiv intervju med ex-VIK-aren Dennis Rasmussen i USA.

Annons

Den 25-årige Surahammarfostrade västeråsaren Dennis Rasmussen spelar i ett av världens skickligaste ishockeylag. Han har gjort något som borde vara nästintill omöjligt. I ett stjärnspäckat Chicago Blackhawks, som i natt slogs ut ur Stanley Cup-slutspelet av Patrik ”Bulan” Berglunds St Louis Blues, har han som doldis spenderat majoriteten av säsongen i NHL. En lärdom på många plan, bland annat om tränarnas ovanliga syn på hur han som nykomling ska agera i spelet.

-Jag försökte spela enkelt för att passa in, det brukar vara bra … men inte här i Chicago. Tränarna vill att man ska hålla i pucken och våga mycket. De satte mig på läktaren i fem, sex matcher med motiveringen att jag, just det, ”spelade för enkelt”. Hur ofta får man höra det som spelare? Nästan aldrig.

Hur skulle du i korthet beskriva din säsong?

- Säsongen började med en NHL-camp som gick bra, men jag blev som en av de sista nedskickad till vårt farmalag Rockford. Där fick jag mer speltid än förra säsongen och då kom också poängen. Sen kallade Chicago upp mig och jag fick spendera en längre tid i NHL, tills slutspelet började då jag blev nedskickad igen. Så hittills har det gått ganska bra.

Ser du dig själv som en AHL- eller NHL-spelare?

-Jag har känt mig som en NHL-spelare den här säsongen. Först fick jag spela mycket i AHL men efter en och en halv månad blev jag uppkallad och stannade i NHL ända till slutspelet. Det blev ungefär 60 matcher i NHL, och jag fick spela 44 av dem.

Hur fungerar det de 16 matcher som du inte spelade?

- Vi som inte är ombytta till matcherna kör med laget på morgonvärmningen och sedan extra skridskoåkning efteråt. När laget åker till matchen åker vi med. När spelarna värmer upp så kör vi ett fyspass och sedan följer vi oftast matchen via tv.

När du har varit i AHL, har du någon gång tänkt på att ge upp drömmen och åka hem till Sverige?

- Förra året var tufft, då trodde att jag skulle få en större roll i AHL. Men här ser de dig som en ”rookie” första året och i det facket hamnade jag. Det var så klart tunga stunder där tanken om att åka hem slog mig. Men drömmen om att spela i NHL var så stark att jag till slut kände att det är här jag ville spela.

Och NHL blev det under stora delar av säsongen. Vad tänkte du när du fick besked om att du blev nedskickad till AHL precis innan slutspelet?

- Klart det inte var något jag trodde eller hoppades på, i sista matchen fick jag spela i andrakedjan med Patrick Kane och Artemi Panarin. De sa att det inte hade något att med min insats att göra, utan reglerna här borta gjorde att jag fick ta klivet ner. Samtidigt som jag blev besviken så var det bra för mig att komma ner och få spela igen, istället för att sitta på läktaren i NHL.

Vad är skillnaderna mellan AHL och NHL? Spelet? Lönen? Publiken?

- Spelmässigt är NHL mer strukturerat och allt går i ett högre tempo. Spelarna är smartare och det finns en tanke med allt. I AHL är det mer flängigt och spelarna går oftare på chans, helt enkelt mer tuta och köra.

- Lönemässigt är det en enormt stor skillnad. Nu har jag visserligen ökat på min lön i AHL, men första säsongen så skiljde det sig massor. När jag var uppkallad tio dagar från AHL till NHL så märktes det direkt på lönen kan jag säga. Om man jämför med Sverige så är väl de sämre lönerna i SHL som de generella lönerna i AHL.

- Publikmässigt har vi i NHL fullsatt varje match, cirka 22 000 personer i hemmaarenan United Center. Men det har varit bra i AHL också, där vi snittat runt 5 000-6 000 per match. Den publiksiffran varierar så klart beroende på i vilken stad du befinner dig i. Det är också skillnad på hur publiken uppträder här, det är inga direkta ramsor eller en ståplatssektion för de mest inbitna fansen. Här bidrar alla till stämningen och det är oftast bra tryck på matcherna.

Hur har det varit att spela med stjärnorna i Blackhawks?

- Otroligt kul! De är fantastiska ishockeyspelare och framförallt bra människor. Jag tycker att jag har kommit nära många utav dem, och det finns mycket att lära. Något som sticker ut är att de är ödmjuka och prestigelösa, de är inte alls avundsjuka om det går bra för någon annan i laget. Det känns som att de redan har vunnit Stanley cup och så många individuella priser, att de gläds mer åt andras framgångar. När jag gjorde mitt första NHL-mål kändes de verkligen genuint glada för min skull. Jag tror deras sätt att uppträda gör dem framgångsrika.

- Deras noggrannhet i alla förberedelser är en annan del jag har fått uppleva på nära håll. Jag har tidigare försökt vara 100-procentig i mina förberedelser, men har nu insett att det finns en nivå till. Stjärnorna här är perfektionister oavsett om det gäller mat, stretching eller fys. Den noggrannheten skiljer sig från vad jag upplevde i Sverige.

Vem har du suttit bredvid i Chicagos omklädningsrum?

-Artem Anisimov på ena sidan, sedan har det bytts lite på den andra. På bortamatcher delar jag rum med Artemi Panarin.

Låter som du har en vardag med rysk stjärnglans runtomkring dig, hur har det varit?

- Haha, jag har faktiskt försökt snappa upp ett ryskt ord varje gång vi har åkt på bortamatch. Min rumskompis Panarin är riktigt rolig typ, han är ödmjuk, social och seriös. Men framförallt en rolig kille som har mycket hyss för sig. Det har varit lätt att dela rum med honom. Det är också en fantastisk ishockeyspelare som det är kul att få följa på nära håll, jag tycker att har varit bra hela säsongen.

Huvudtränaren Joe Quenneville har vunnit massor i Chicago, vad är det han gör så bra?

-Han är en av de bästa coacherna jag har haft. Alla våra tre tränare är riktigt bra. Det finns en noggrannhet här som jag inte har upplevt tidigare, de pratar om alltifrån hur jag åker skridskor till hur jag håller klubban. Jag får reda på många saker som kan förbättras och det har utvecklat mig massor.

-Sen har jag en enorm respekt för ”Q”, eftersom han har vunnit så mycket. Han får alltid sina spelare att leverera.

Allt verkar så strikt i NHL, bryr de sig om er som människor?

- Vi kanske inte pratar så mycket om hur jag mår, allt är lite tuffare här. Quenville håller sig mest till spelet medan de andra tränarna ibland kan fråga hur det här. I Sverige är det mer vanligt att tränarna bryr sig mer om individen, men så har det väl alltid varit.

Du sa ”Q” om Quenneville, vad kallas du för där borta?

- ”Razz” eller ”Moose”, som båda kommer ifrån mitt efternamn Rasmussen.

Vem har lärt dig mest av under tiden i NHL?

- Det finns spelare i det här laget som är bäst i världen på olika saker, därför kan jag lära mig av många. Kanes dribblingar, Hossas hemjobb, Hjalmarssons förmåga att peta undan pucken för motståndaren, Toews styrka med pucken, Panarins skott och så vidare. Här finns alla ingredienser så det är bara att försöka ta in så mycket som möjligt.

Berätta om lagkamraten Patrick Kane, som vann NHL:s poängliga.

-Han är helt otrolig, jag tycker han har varit den överlägset bästa spelaren i ligan. Jag har i alla fall inte mött någon som är lika bra, kolla bara på hans förmåga att vara som bäst när det gäller. Utanför isen imponeras jag över hur seriös han är. Han och jag är ibland sist kvar på gymmet, och då har han spelat betydligt mer än vad jag har gjort.

Är du förvånad att han är så, med tanke på att det har varit många negativa rubriker kring honom?

-Jag har också läst artiklarna, men jag har inte märkt av att han skulle vara dålig på något sätt. Tvärtom är han en fantastisk person som är seriös i allt han gör. Det är i alla fall min upplevelse.

Hur ser din kontraktssituation ut och vad är drömscenariot inför framtiden?

- Kontraktet med Chicago går ut, men jag blir deras ”restricted free agent”, det vill säga de har fortfarande rättigheterna kvar. Självklart vore drömscenariot att skriva på ett nytt kontrakt med Chicago.Det är här jag vill vara.

Video: Styrkebesked om de avgör

Min hittills bästa upplevelse

Video: De gör skillnad i årets St Louis

Klassiskt firande i Chicago

Berglund om att matchas mot stjärnorna

LÄS OCH SE MER – HOCKEYBLOGGEN ON TOUR