Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niclas byggde en egen biograf på tomten

Hemmabio – deluxe. Niclas Lindström har byggt en alldeles egen biograf för nästan en miljon kronor.

– Vi är gifta men har ändå delad ekonomi, du förstår varför ..., säger Anneli Lindström med ett skratt och himlar med ögonen när hennes man berättar att biobygget hittills kostat 900 000 kronor.

Det var för snart fem år sedan som Niclas Lindström började sitt hemmabio-projekt. Han har alltid haft ett stort intresse för ljud men nöjde sig inte längre med de vanliga hemmabioljudanläggningarna som finns på elkedjorna. Nu skulle han bygga sig en riktig biograf med värstingljud och 3D-projektor.

– Filmintresset kom egentligen inte först utan jag gillar bra ljud och att renovera och fixa, säger Niclas.

Och det var en hel del fixande som väntade.

Taket på garaget skulle höjas för att få utrymme till att bygga biosalong och kiosk. På nedervåningen, i ett rum bakom bilutrymmet, skulle det bli pub och filmlounge .

– Det blev klart i somras. Eller jag har trappen kvar och lite sådant, det här blir projektet blir nog aldrig riktigt klart, säger Niclas medan han visar runt i sin lyxiga biosalong.

I loungen står hans över 3000 blue ray-dvd:er uppradade på hyllor. Väggarna i trappen är klädda med planscher från filmklassiker som Harry Potter, Star Wars och Batman.

Väl på övervåningen har han konstruerat en klassisk gammal biokiosk med en popcornmaskin, en läskkyl och favoritgodiset.

– Jag ville ha retrokänsla, att det ska vara svart, rött och guld.

Niclas öppnar dörren till salongen: drygt 45 kvadratmeter, nio justerbara biostolar i skinn med drickahållare och förvaringsfack rustat med 3D-glasögon och en projektor i taken som siktar mot den vita duken på 154 tum.

– Akustiken är viktig, jag har lagt tjocka mattor på golvet, väggarna har jag byggt lätt vågiga och klätt med heltäckningsmatta och så har jag beställt ett speciellt tak. berättar Niclas.

Allt för att få den ultimata ljudupplevelsen.

För det viktigaste av allt i det här rummet finns i det lilla skåpet längst bak i salongen. Det är här han får styra ljudet.

– Det är det senaste man kan ha hemma vad gäller högtalare och basar. Jag tycker det är jätteviktigt med bra ljud, det ska nästan kännas som att man är med i filmen.

För att visa vad han menar ber Niklas undertecknad att slå sig ned i en av fåtöljerna. Han sätter på science fiction-rullen ”Oblivion” där Tom Cruise just ska starta sin rymd-drönare.

Basen slår i golvet av motorn så att stolen vibrerar, ljudet omringar en och man riktigt hör varenda nyans i vad som händer på den stora duken.

Bättre än på bio.

Niclas och hans familj hinner sällan använda sin biosalong, bara någon gång i månaden ser de på film. Men det spelar inte så stor roll:

– Att få bygga det här var min dröm och skulle jag göra det här projektet så skulle jag göra det ordentligt. Det har tagit tid och jag har fått spara pengar, men jag är rätt nöjd med hur det blev, ler Niclas.