Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niclas Lidström: Langning minskar med ökat engagemang

En pappa och hans tonårsson från Västerås greps nyligen, misstänkta för att ha drivit en spritbutik för minderåriga via sms.

I männens mobiltelefoner hittade polisen tusentals spritbeställningar. 40 ungdomar mellan 15 och 18 år har erkänt att de köpt alkohol.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälningar av langning (olovlig dryckeshantering i alkohollagen) från 436 fall år 2000 till 2 700 anmälningar ifjol.

Statistiken tolkas i flera massmedier som att

alkohollangningen ökat dramatiskt till ungdomar och att myndigheternas mångmiljonsatsningar på antilangningskampanjer inte fungerar.

Det kan även vara så att polisen blivit mer aktiv mot illegal alkoholhantering, exempelvis sprids den så kallade Kronobergsmodellen i hela landet.

Den innebär att försvåra för unga att skaffa alkohol och de som påträffas tas omhand, dryckerna hälls ut och föräldrar kontaktas.

Samtidigt visar de enkäter som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning gör att färre ungdomar dricker alkohol. Sveriges Blåbandsungdom tror därför att det blivit vanligare att anmäla langning, snarare än att langningen i sig har ökat.

Polisens ökade satsning att sätta dit langare är mycket positiv. Synen bland föräldrar och andra vuxna har också förändrats och det är ett viktigt led i arbetet med att stoppa langningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel