Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nidia Åman: Tillsammans kan vi förändra arbetsplatskulturen

Under åren 2000–2001 arbetade jag på Eriksborg. Jag var nybliven undersköterska och trivdes med att arbeta med äldre. Jag erbjöds en fast tjänst men tackade nej.

Anledningen var att det fanns olika grupperingar bland personalen. Jag hade i min utbildning lärt mig en massa saker som jag märkte inte tillämpades i vården. Jag såg också att vissa bland personalen behandlade de äldre illa. Jag kunde inte arbeta under sådana förhållanden och var inte stark nog att gå emot den arbetsplatskultur som rådde.

Jag återger här två händelser som jag tydligt kommer ihåg: På en våning bodde en före detta sjuksköterska som var väldigt noga med allt och hade en stark integritet. För mig framstod hon som en förebild, andra upplevde henne som jobbig. När hon ringde via larmet kom någon ur personalen och sade att ”vi har inte tid just nu, vi kommer om en stund” och gick sedan tillbaka till fikabordet. Detta skedde under helgerna när chefen inte var närvarande.

På samma våning bodde ett äldre par där frun var dement och mannen led av afasi och matades med sond, men var helt klar i huvudet. När hon i sin egen värld gick tillbaka i tiden till sin barndom bemöttes hon av personalen, inte med kunskap utan med ord som ”prata inte dumheter, du är på Eriksborg nu”. Efter detta bestämde jag mig för att inte komma tillbaka till Eriksborg.

Det var inte alla i personalen som hade den dåliga arbetskulturen. Jag vill lyfta fram de arbetskamrater som var riktiga eldsjälar och jag undrar hur de orkade. Jag har senare förstått att det var olika grupper som arbetade olika helger – vissa helger hade de äldre det bra, andra helger sämre.

2003 hade jag en anställning på 70 procent inom LSS, en givande anställning där personalen utvecklades. Men jag ville gärna arbeta 100 procent och kunde inte släppa tanken på Eriksborg. Jag ville tillämpa mina nya kunskaper i äldreomsorgen. Jag fick ett vikariat på Eriksborg och introduktion på de olika våningarna.

Men jag kände inte igen verksamheten som jag hade lämnat. Det var ännu värre nu. Nätterna på Eriksborg fungerade konstigt Till exempel gick man ronderna när personalen bestämde och inte när de boende larmade.

Under förra mandatperioden var jag ledamot i äldrenämnden. Jag gjorde ett studie-besök på Eriksborg tillsammans med nämndens ordförande och blev glatt överraskad av chefens beskrivning av hur verksamheten utvecklats. Det lugnade mig.

Nu, efter den senaste rapporteringen om äldrevården på Eriksborg, ställer jag mig frågan: Var det verkligen en förändring eller var det en överdrivet positiv, teoretisk bild som blev förmedlad?

Jag vill inte generalisera utan vill bara att alla äldre ska ha det bra. Men vi måste se sanningen för att kunna åtgärda felen. Med min erfarenhet som ledamot i äldrenämnden och som undersköterska har jag några förslag på förbättringar.

1. Cheferna måste erbjuda alla handledning och utrymme för att prata om förhållningssätt till äldre.

2. Jag uppmanar alla eldsjälar som brinner för sitt jobb att stå upp för sina värderingar, ta konflikter när de ser att något är fel, innan det blir en normalisering.

3. Politikerna måste ha grundläggande kunskaper om vilka teorier som styr vården. Som jag ser det, styrs vården i dag av ett patogent (sjukdomsinriktat) synsätt. Vi har exempel, som Kalmars kommun, där salutogen vård och omsorg (fokus på det friska) används i stor omfattning.

Missförhållanden förekommer både hos privata och kommunala utförare, därför vill jag inte peka ut Eriksborg som ett unikt fall. Under min tid som nämndledamot hade jag kontakt med anställda på olika platser i privat regi. De beskrev missförhållanden på sina tillfälliga arbetsplatser men vågade inte säga något på grund av rädsla att förlora jobbet.

Tillsammans kan vi förändra arbetsplatskulturen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel