Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils-Erik Hjelmer håller Mälarisen öppen: "Alla ska kunna komma ut och röra på sig"

Nils-Erik Hjelmer är en av de ideella krafter som plogar Mälaren om vintrarna. Han älskar att se folk åka skridskor, pulka och spark eller ta en promenad på isen.

– Alla ska kunna komma ut. Det ska inte kosta någonting, säger Nils-Erik Hjelmer, som brinner för frisksport och motion.

Historien om varför Västerås har en så välplogad bana för vinteraktiviteter börjar med ett möte i långfärdsskridskoföreningen för sju år sedan. Nils-Erik Hjelmer satt och klagade över att Västeråsfjärden var oanvänd och att ingen plogade den. Att ingen vågade gå ut på isen.

– Jättebra! Här får du en bok och så är du interimsordförande för arbetsgruppen som ordnar med plogningen, sa mötesordföranden.

I ett reportage i VLT kunde Nils-Erik Hjelmer berätta att han gärna ville ploga på Mälaren, men inte hade verktygen för att göra det.

– Efter en tid ringer en kille och säger: "Du, jag har en fyrhjuling och en plog, men ingen som kör."

Nils-Erik blev hjärteglad. Han tog genast chansen att få låna plogen. Därifrån har verksamheten växt. I dag består VIP-gruppen ( Västerås Ideella Plogare) av tio pensionärer vars redskap sponsras av olika företag. Västerås stad håller med en fyrhjuling som de får hyra.

Första gången Nils-Erik plogade var den 4:e februari 2011. Två dagar innan hade han gått i pension. Han plogade en bana från Lillåudden till Öster Mälarstrand. Belåten skådade han ut över den nu så brukbara isen. En man kom gående.

– Den kunde vara blankare! sa mannen.

– En typisk västeråsare, konstaterar Nils-Erik med ett skratt.

Sedan dess har västeråsarna blivit duktiga på att visa uppskattning. Många säger till de som plogar: "Ni är guld värda!" och då blir de väldigt glada. En del yngre människor frågar dem "Vad får ni för det här?"

När Nils-Erik hör det brukar han svara att "min belöning är att du är här" för det är precis så han känner.

– När jag ser ett barn i pulka eller några nyanlända till Sverige som vågar sig ut på isen för kanske första gången så känns det så otroligt bra. Jag ser till och med folk i rullstol ute på isen. Det är betalning nog.

Nils-Erik Hjelmer är glad och hedrad över att vara nominerad till Västerås Vardagshjälte 2017. Han är noga med att poängtera att hela VIP-gruppen är lika viktig. Det är deras samlade skiftarbete som gör att folk kan njuta av vinterisen.

– Vi är ett järngäng. Jag klarar inte sånt här av mig själv.

Uppskattningsvis 6 000 till 10 000 personer använder den tolv till fjorton meter breda isbanan på Västeråsfjärden.

Det här är medlemmarna i Västerås Ideella Plogare: Sven-Åke Andersson, Bo Stenhäll, John Ingius, Charlie Lindström, Leif Malmström, Jan Dahlbäck, Kenth Möller, Ola Kassimir, Anders Önning och Nils-Erik Hjelmer.

Friskus från Falköping kom till Västerås som flygtekniker:

Namn: Nils-Erik Hjelmer.

Ålder : 71 år.

Bakgrund : Född i Värnamo, uppvuxen i Falköping. Där blev han tidigt medlem i Frisksportarklubben. Kom till Västerås 1966 som flygtekniker vid F1 på Hässlö. Sedan dess har han blivit kvar i Västerås. Har bland annat tjänstgjort som servicechef på flera företag.

Bor : I Centrum i Västerås. Stuga i Västanfors vid Strömsholms kanal.

Familj: Tr e vuxna döttrar, fem barnbarn. Nils-Erik har en sambo med två barnbarn som också står honom nära. Han brukar säga att han har sju barnbarn.

Intresse : Allt som har med motion att göra. Springer mycket. Joggar. Åker mountainbike. Sysslar med veteranorientering. Åker långfärdsskridsko. Hjälper skolor att lägga orienteringsspår.

► Motivering till nomineringen Västerås vardagshjälte 2017: Nils-Erik Hjelmer har blivit ”Plog-Nisse” med hela Västerås befolkning. Han är mannen som ser att befolkningen i Västerås alltid har tillgång till ett långfärdsspår på Västeråsfjärden – och att de dessutom kan känna sig trygga. Nils-Erik Hjelmer och de övriga cirka tio pensionärer som ingår i teamet ”Västerås Ideella Plogare” gör inte detta för pengar. De gör detta för att bringa glädje till andra. Belöningen är Västeråsarnas tacksamhet. Låt oss citera ur en insändare i VLT i vintras som säger det mesta: ”Tack vare dessa sanna idealister kan västeråsarna njuta av en härlig sport – skridskoåkning i en omfattning som aldrig förr. Att se dessa herrar ute i ur och skur, i kyla och väta, körande sina maskiner för att hålla banan i gott skick är mycket inspirerande.”

Läs också:

Rösta du fram Västerås vardagshjälte 2017 – så här gör du

Hon gör skillnad – engagerade hela Västerås att hjälpa flyktingar

Staffan Braw drar in pengar till välgörenhet med matvandringar