Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson (FP): Västeråsalliansen garanten för äldres valfrihet

Carin Lidman (S) uppskattar inte att Västeråsalliansen berättar sanningen om hennes partis åsikter om den uppskattade valfriheten inom hemtjänsten.

Annons

Valfriheten inom hemtjänsten innebär att både kunna välja hemtjänstutförare och ha makten över innehållet i hemtjänsten. Detta kallar vi den dubbla valfriheten.

Det är en gåta hur Carin Lidman som sitter i äldrenämnden kunnat missa att detta redan är infört i Västerås. Socialdemokraterna (S) kräver en utvärdering och utifrån den ta ställning till hur hemtjänsten ska utformas i framtiden. Hennes tilltänkta regeringskamrat, Vänsterpartiet, har redan från början avvisat valfriheten inom hemtjänsten. Det är begripligt att Lidman inte vill förknippas med krav som kan leda till att valfriheten i hemtjänsten minskas eller tas bort.

Socialdemokraterna har en bedrövlig historia vad gäller att bygga äldreboenden i Västerås. Vid två tillfällen, 1991 och 2006, har de borgerliga partierna tagit över ansvaret för äldreomsorgen i Västerås där äldre tvingats vänta upp till ett helt år för att få plats på äldreboende.

Vid båda dessa tillfällen har kön byggts bort efter några år med borgerligt styre. Det senaste exemplet på brutna vallöften är att inför valet till föregående mandatperiod lovade (S) att kraftigt bygga ut äldreboenden i Västerås. Resultatet blev i stället en minskning med 200 äldreboenden under förra mandatperioden. Inte så konstigt att den tillträdande Västeråsalliansen fick ärva en lång kö till äldreboenden. Men sedan 2008 är det balans i efterfrågan till äldreboenden.

Inför kommande mandatperiod vill Västeråsalliansen ta ytterligare ett steg för att göra det lättare att bli beviljad plats på äldreboende. Men då krävs en fortsatt utbyggnad av äldreboenden, vilket är precis vad Västeråsalliansen avser att göra om vi får fortsatt förtroende.

Vid äldrenämndens sammanträde i juni presenterades en kartläggning av byggbara tomter för kommande äldreboenden. På fyra tomter kan i princip byggandet starta omgående och ytterligare två tomter blir inom kort klara för byggstart. Äldrenämnden gav därför på ordförandens förslag tjänstemannastaben i uppdrag att under hösten återkomma med förslag till innehållet i kommande byggnation av äldreboende i Västerås.

Carin Lidman och övriga i oppositionen gav sitt stöd till ordförandens förslag. Så det skafferi av äldreboenden som Carin Lidman efterlyser ser snart ut att vara ganska välfyllt, åtminstone om Västeråsalliansen får fortsätta styra i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel