Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nina Wenning: Västmanland behöver kontanter

Vi svenskar har de senaste åren ändrat beteende när det gäller hur vi gör när vi betalar. Trenden är att digitala betaltjänster ökar och att kontanterna minskar. Exempel på digitala betalsätt är kort, internetbanker och mobilappar.

Digitaliseringen har bland annat inneburit att många bankkontor har slutat med kontanter, att allt fler butiker inte längre tar emot kontanter och att uttagsautomater har lagts ner.

Det finns många fördelar med omställningen till digitala betaltjänster, men den är inte problemfri. Det finns bland annat utmaningar när det gäller samhällets sårbarhet och den personliga integriteten. Men den största utmaningen handlar om tillgänglighet.

Digitaliseringen innebär nämligen att vissa användare som är beroende av kontanter kan få problem att genomföra sina betalningar. Särskilt småföretag, föreningar, socioekonomiskt utsatta, äldre och funktionsvarierade har ofta behov av att kunna använda kontanter.

Utmaningarna när det gäller tillgänglighet är extra stora på glesbygden, där det ofta är långt till närmsta kontanthanteringsställe. I vissa glesbygdsområden är det också bristande nättäckning vilket innebär att digitala betaltjänster inte alltid fungerar.

I rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2017” konstaterar Länsstyrelsen i Västmanlands län att tillgången till grundläggande betaltjänster inte uppfyller samhällets behov fullt ut. Framför allt gäller detta situationen för grupperna äldre, funktionsnedsatta, nyanlända samt föreningar. Det är främst möjligheten att sätta in och ta ut kontanter som vållar bekymmer.

Så länge det finns behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att de ska vara tillgängliga. Vi etablerar nu fler och fler kontantcenter, där man både kan ta ut och sätta in sedlar. Vi utvecklar också nya sorters betaltjänster som kan bidra till att lösa de tillgänglighetsproblem vi ser i dag, inte minst på glesbygden.

Samtidigt behöver också någon nationell statlig aktör ta ansvar för att det finns en fungerande kontanthantering i Västmanland och övriga landet. Staten ger i dag visst stöd via länsstyrelserna, men det handlar mer om punktinsatser än om ett helhetsgrepp.

Bankomat vill därför uppmana riksdagsledamöter och lokalpolitiker från Västmanland att verka för att staten tar nationellt ansvar för kontanthanteringen och dess finansiering.

Nina Wenning

vd, Bankomat AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel