Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio sköldpaddor till Parken Zoo

Efter långsamma turer i byråkratin har nio sällsynta sköldpaddor nu landat i Eskilstuna.

Annons

Hösten 2005 beslagtog den Italienska tullen 275 mycket sällsynta sköldpaddor. Djuren hade fångats i Nordafrika för att säljas i olaglig djurhandel. Efter en lång byråkratisk process har nu nio av dem hamnat i djurparken Parken Zoo i Eskilstuna.

Det var i oktober 2005 som tullen i Rom gjorde ett ovanligt beslag. Man hittade 275 tät packade små sköldpaddor av arten Egyptisk landsköldpadda. Djuren skulle smugglas till privata köpare i Europa och USA och när de upptäcktes vad de i mycket dåligt skick.

Egyptisk landsköldpadda är vacker, annorlunda och mycket åtråvärd för samlare världen över. Den olagliga handeln har därför nästan helt utrotat arten.

Eftersom djuren var fångade i det vilda, och sannolikt skulle fångas snabbt igen om de sattes ut i naturen, beslutades att nio djurparker skulle ta över sköldpaddorna och starta ett bevarandeprojekt för arten.

Sköldpaddorna var sjuka och har behandlats av veterinärer på flygplatsen där de hållits i förvar. Väntan på att djurens hälsa skulle förbättras, samt ett mycket utdraget pappersarbete, gjorde att det dröjde ända till i vintras innan djuren kom till djurparkerna.

Det här visste du inte om sköldpaddan:

• Heter Egyptisk landsköldpadda eller Kleinmannis sköldpadda

• En av världens mest utrotningshotade sköldpaddor

• Största hotet är insamling av djur till olaglig djurhandeln

• Dessutom hotade av konkurrens från människan om habitat

• Hannen har ett speciellt läte när den ska para sig. Ljudet beskrivs som en duva

• Lever i torra ökenområden och skalet är sandfärgat

• Sköldpaddorna fördelades på nio djurparker, Parken Zoo har tagit emot fyra hanar och fem honor