Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio sköldpaddor till Parken Zoo

Efter långsamma turer i byråkratin har nio sällsynta sköldpaddor nu landat i Eskilstuna.

Hösten 2005 beslagtog den Italienska tullen 275 mycket sällsynta sköldpaddor. Djuren hade fångats i Nordafrika för att säljas i olaglig djurhandel. Efter en lång byråkratisk process har nu nio av dem hamnat i djurparken Parken Zoo i Eskilstuna.

Det var i oktober 2005 som tullen i Rom gjorde ett ovanligt beslag. Man hittade 275 tät packade små sköldpaddor av arten Egyptisk landsköldpadda. Djuren skulle smugglas till privata köpare i Europa och USA och när de upptäcktes vad de i mycket dåligt skick.

Egyptisk landsköldpadda är vacker, annorlunda och mycket åtråvärd för samlare världen över. Den olagliga handeln har därför nästan helt utrotat arten.

Eftersom djuren var fångade i det vilda, och sannolikt skulle fångas snabbt igen om de sattes ut i naturen, beslutades att nio djurparker skulle ta över sköldpaddorna och starta ett bevarandeprojekt för arten.

Sköldpaddorna var sjuka och har behandlats av veterinärer på flygplatsen där de hållits i förvar. Väntan på att djurens hälsa skulle förbättras, samt ett mycket utdraget pappersarbete, gjorde att det dröjde ända till i vintras innan djuren kom till djurparkerna.

Det här visste du inte om sköldpaddan:

• Heter Egyptisk landsköldpadda eller Kleinmannis sköldpadda

• En av världens mest utrotningshotade sköldpaddor

• Största hotet är insamling av djur till olaglig djurhandeln

• Dessutom hotade av konkurrens från människan om habitat

• Hannen har ett speciellt läte när den ska para sig. Ljudet beskrivs som en duva

• Lever i torra ökenområden och skalet är sandfärgat

• Sköldpaddorna fördelades på nio djurparker, Parken Zoo har tagit emot fyra hanar och fem honor