Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nja från krogarna

Efterlängtat, säger Pluto. Vi gör det under tvång menar Silk. Förslaget att låta krogarna ha öppet en timme senare i Västerås möter blandade reaktioner från krögarna själva.

Som VLT skrev på torsdagen kan det i sommar bli tillåtet för krogarna i stan att ha öppet till klockan 3 på helgerna.

En politisk majoritet i individ- och familjenämnden är för förslaget som välkomnas av delägaren Patrik Redebrant på Pluto matsal bar.

–Vi vill ha det och har sökt för det i flera år men fått nej.

Har ni tillräckligt med gäster för att kunna ha öppet längre?

– Absolut. Vi har nästan fullbelagt och gästerna vill inte gå hem klockan 2, säger Patrik Redebrant.

Nattklubben Silk på Stora gatan tänker också ha öppet till 3, men motvilligt.

– Ur konkurrenssynpunkt så gör vi det. Men det blir av tvång i så fall och inget vi gör med glädje, säger Levent Özdemir som driver Silk.

Han ser en förlängning av öppettiderna som en onödig åtgärd.

– Ingen kommer att tjäna på detta. Polisen får jobba längre och det kostar staten mer. Folk kommer troligtvis bara gå ut en timme senare och dricka mer hemma innan de går ut.

Han får till viss del medhåll av restaurang Harrys.

– Risken är att folk bara förskjuter tiden och går ut en timme senare. Men det är ingen dum idé annars och många andra städer har ju öppet längre, säger Katrin Wilhelmsson, restaurangchef på Harrys i Västerås.

Debatten för och emot längre öppet på krogen har pågått länge, såväl i Sverige som utomlands.

Polisen i Göteborg har nyligen ställt samman en rapport som visar att de van-ligaste platserna där folk råkar ut för misshandel är vid krogar med serveringstillstånd till 5.

I Norge har det gjorts försök att stänga en timme tidigare på vissa orter och där gick våldsbrottsligheten ned med 30 procent enligt IOGT-NTO.

Staffan Jansson (S), ordförande i individ- och familjenämnden är tveksam till den forskningen.

– Som man ropar får man svar. Det beror på hur man ställer frågorna. De rapporter jag har tagit del av visar ingen koppling mellan längre öppettider och mer våld. Men jag kan inte relatera till någon specifik rapport.

Betyder inte det att ni politiker också kan ha tolkat in det ni vill höra i en rapport?

– Men jag kan inte se att man har större problem med våld i Uppsala eller Enköping trots att man haft öppet längre där. Se hur det ser ut här. Västerås har mycket våldsbrott och stränga regler kring stängning.

– Mycket handlar om förebyggande arbete. Vi kommer att ställa krav på krogarna och få med dem mer aktivt i samarbetet Krogar mot narkotika, säger Staffan Jansson.

VLT har sökt men inte lyckats nå nattklubbarna Konrad och Blue Moon Bar.