Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobbades studentkryss

Det skulle bli en oförglömlig resa men förvandlades till en känsla av att vara kränkt och diskriminerad. På grund av diabetes blev Mårten fråntagen sin plats på studentkryssningen.

En festnatt på Östersjön anses av många som ett nästan obligatoriskt genrep inför studentfirandet. Mårten Gustafsson såg verkligen fram emot sin studentkryssning som skulle markera början till slutet på tre års gymnasietid. Redan i oktober bokade han en plats på fartyget, och endast packningen av väskan återstod. Så långt kom han dock aldrig.

I mitten av mars kontaktade Mårtens mamma, Monica Löfman, researrangören Funcruises eftersom hon var orolig för sin son, som på grund av att han är diabetiker kunde få problem av att dricka alkohol. Hon frågade om hon kunde följa med för att vara där om något inträffade.

– Det har tidigare hänt att diabetiker som blivit medvetslösa på grund av lågt blodsocker antagits vara stupfulla och helt enkelt slängts in på ett rum. I vissa fall har de till och med dött, säger hon.

Mårten själv säger sig inte ha varit orolig för att någonting skulle hända honom på båten, trots att han några år tidigare hamnat på sjukhus efter att ha druckit alkohol.

Visserligen skulle det ha varit hans första större resa utan föräldrar, men han hade lärt sig av sin tidigare erfarenhet av alkohol.

Trots att Mårten varken visste eller ville att mamman skulle kontakta Funcruises – och än mindre följa med på resan – så förstår han hennes oro.

– Jag är inte arg på henne. Om hon inte hade kontaktat Funcruises så hade jag fått åka, men jag förstår att hon var orolig. Man skulle nog kunna säga att jag känner mig besviken, säger Mårten.

Funcruises svarade den 23 mars att Mårten varken med eller utan sin mamma fick åka på kryssning. ”Med de fakta vi har så vore det oansvarigt och mycket dumdristigt att ta ett annat beslut”, skrev de i ett mejl.

Plötsligt fick alltså Mårten – nästan ett halvår efter att han bokat resan – veta att det inte skulle bli någon studentkryssning för hans del.

– Först blev jag förbannad. Men sedan kände jag mig mest diskriminerad och kränkt. Jag vet att jag kan ta vara på mig själv, medan de säger att jag förmodligen inte kan det.

Funcruises själv säger att beslutet ”till 100 procent var grundat på omtanke om Mårtens säkerhet”.

– Jag förstår att det känns tråkigt för Mårten, men diskriminering är fel ord. I det långa loppet tror jag vi har tagit rätt beslut, säger delägaren Kalle Vähäkuopus.

Mårten försökte själv kontakta Funcruises och erbjöd sig till och med att helt avstå från alkohol under resan, men beslutet stod fast. Funcruises menar att det är en extrem resa på vilken många farliga situationer kan uppstå.

Följande citeras från ett mejl skickat av företaget: ”Mårten skulle exempelvis kunna följa med några nya vänner som han träffat ombord på en fest i deras hytt. Där somnar han och de nya vännerna tänker att han vaknar väl snart och går vidare till dansgolvet med Mårten ensam kvar i hytten…”.

Funcruises förklarar att de inte har någon policy vad gäller sjukdomar, utan måste överväga varje fall separat.

– Det här var det enda fallet av diabetes som vi blev informerade om, och det faktum att Mårten tidigare behövt vård efter att ha druckit fick oss att ta detta beslut.

Detta resulterade alltså i att Mårten stod kvar på fastlandet när fartyget lättade ankar. Och medan hans vänner festade på kryssningen var han kvar hemma - avvisad på grund av sin diabetes.