Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobelpriset höjer prestigen  för  Tranströmerpriset

Nobelpriset till Tomas Tranströmer höjer renommén på Tranströmerpriset. Det är Birgitta Edvardsson, sekreterare i juryn, övertygad om.

Birgitta Edvardsson, vid Västerås stads kulturstab, befann sig på Stadsbibliotekets traditionella mingel när namnet på årets Nobelpristagare i litteratur ropades ut.

– Det är så otroligt roligt och jag unnar honom verkligen det. Trots att det har spekulerats varje år, så har man väl inte riktigt vågat tro att han skulle få det.

Vad har det för betydelse för Västerås och Tranströmerpriset?

– Det är klart att det har betydelse, han är ju väldigt kär hos västeråsarna. Och för Tranströmerpriset betyder det så klart mycket - att han vunnit nobelpriset höjer renommén på priset. Det är jag övertygad om. Och att vi har all stenpoesi i staden, de blir säkert mer uppskattade och mer lästa nu. Men framförallt är det roligt för Tomas att han blir uppmärksammad, det är han väl värd.

Kommer ni att göra något extra kring det här nu?

– Vi gratulerar honom på hemsidan, och vi gratulerar honom så klart personligen också.

Tranströmerpriset delas ut vartannat år till en lyriker från Norden eller annat land som gränsar till Östersjön. Pristagaren utses av en jury där författaren och akademiledamoten Per Wästberg är ordförande och där Tomas Tranströmer finns med som ständig ledamot. Prisets ändamål är att ”belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda”.

Har du någon favoritdikt av Tranströmer?

– Det finns flera! Men den som finns projicerad i belysningen på torget bredvid biblioteket, en haikudikt av Tomas, är väldigt fin - Vi måste leva med det finstilta gräset och källarskrattet.