Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 år sedan Ica grundades i Västerås – ny utställning visar hur det gick till

För hundra år sedan grundade Hakon Swenson i Västerås det bolag som skulle bli Ica. Jubileet firas bland annat på Vallby friluftsmuseum – där du kan se gamla tiders livsmedel och lära dig mer om handelns historia.

Annons

Arkiv. Föregångaren till dagens Ica-koncern, Hakonbolaget, huserade på Hamngatan i Västerås (stora bilden). Bilden är ett montage.

På lördagen den 4 november klockan 13 invigs den utbyggda lanthandeln på Vallby friluftsmuseum och den nya utställningen "Från handelsbod till snabbköp – om handelns historia". Den tillbyggnad som togs bort vid flytten till friluftsmuseet runt 1950 har åter byggts till. I den lokalen kommer utställningen visas. I handelsboden kan du också titta på föremål som Ica:s grundare Hakon Swenson skänkte till museet på 50-talet.

Hakon Swenson bodde i Irsta när första världskriget rasade. Han såg hur kooperationens stordrift försvårade tillvaron för landets småhandlare och fick idén att skapa ett förbund av fria handlare i ett bolag. Hösten 1917 grundades Hakonbolaget som senare blev Svenska Inköpscentralernas Aktiebolag, SICA, under köpmanstämman på Stadshotellet i Västerås 1938. Men eftersom namnet SICA redan var upptaget plockades ett 's' bort och bolaget fick namnet Ica.

Läs mer om Ica:s historia på hemsidan för Väserås jubileumsår.

Läs också: Västeråsbördiga matjätten firar 100 – Ica-expert föreläser om hur allt gick till

Läs också: H&M-grundaren får eget torg och Ica-Hakon hyllas med egen allé

Mer läsning

Annons