Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borta är underfundige Puh

Barnboksfiguren Nalle Puh har gjort en ordentlig livsresa, rätt ner i rännstenen.

Annons
Förändrad. Nalle Puh och hans vänner är skuggor av sitt forna jag.

En riktigt bra barnberättelse roar inte bara barn utan även deras föräldrar, de har en bredd som gör att man oavsett ålder kan njuta av berättelsen. En gång i tiden var Nalle Puh precis en sådan berättelse.

I Disneys händer har Nalle Puh formats om till ett världsomspännande franchise, där få, för att säga inga, av de ursprungliga karaktärsdragen finns kvar.

Nalle Puh har gått från att vara en sällsam och fundersam björn till att i grälla färger sjunga och studsa med Nasse, Tiger och de andra tillsammans med akrobater och sagoberättare.

Vid ett tillfälle slängs stora tomatliknande bollar upp till publiken, serpentinerna sprutar och konfettikanonerna går i ett kör. Detta gör sannerligen barnen förtjusta. Det

intensiva tempot med ljusshower, gymnastik och allsång gör att barnen inte behöver sitta och skruva på sig i sina stolar, så som en och en halv timmes sittande lätt gör, trots paus. Ledordet för föreställningen är tydligt: kvantitet. A. A. Milne skulle vända sig i sin grav om han såg sina numera urvattnade skapelser göra Allihoppsi-dansen.

Kanske kan Tiger uttrycka det hela bäst: "Jag studsar nästan ur historien."

Jenny Karlsson

Mer läsning

Annons