Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer kittlar fortfarande

I över tre decennier har Christer Lindarw och After Dark levererat gayglamour och glitter till massorna.
- Det är fortfarande tabu att klä ut sig till tjej, säger han.

Annons
För Christer Lindarw blev Melodifestivalen för två år sedan ett kvitto på After Darks popularitet.

På gång

Vad: After Dark med Christer Lindarw och Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson

Var: Konserthuset

När: Torsdag, fredag och lördag kväll

Det började på en gammal nergången jazzklubb i Stockholm 1976 där Christer Lindarw, Lasse Flinckman och Roger Jönsson ordnade dragshow för en liten initierad publik. 33 år senare har fenomenet After Dark flyttat in i konserthus och arenor i hela Sverige. Och in i svenskarnas hjärtan. Showen har blivit så omtyckt att den kan fylla Västerås konserthus tre kvällar i rad.

- Ja vi är populära förstår du. Det är verkligen jättekul och vi är jätteglada att det går så bra, det får man verkligen vara tacksam för, säger Christer Lindarw.

- Det är alltid roligt utanför Stockholm. Folk är gladare på ett ärligare sätt.

Men varför är ni så populära tror du?

- Det där har jag försökt fundera ut vad det kan bero på. Det är ju faktiskt så att en kille som klär ut sig till och uppträder som tjej är fortfarande tabu, trots all acceptans och öppenhet. Det finns fortfarande en viss kittling i att män klär ut sig till kvinnor. Sedan räcker ju inte det för att locka publiken i 33 år, det krävs bra underhållning och en bra show också.

Men populariteten har inte alltid varit självklar. Världen har förändrats radikalt sedan After Dark gjorde sina första uppträdanden och det tror Christer Lindarw att han själv bidragit till.

- Skillnaden mellan då och nu är ju öppenheten om gaylivet. Det var ju inte accepterat, men vi var det ändå på något sätt. Jag tror att vi har hjälpt till att dra vårt strå till stacken. Vi visade att gaykillar inte var smutsiga gubbar i buskar som folk trodde förr.

Som vanligt när Lindarw är i farten blir det högt tempo, färgsprakande klädbyten, broadway och parodier på bland andra Charlotte Perrelli.

Den här gången är inte Lasse Flinckman med på scenen. Till skillnad från Christer är Lasse tydligen inte så förtjust i turnerandet. Ersättaren behöver inga närmare presentationer. Han heter Lars-Åke Wilhelmsson, mer känd som Babsan och har inga problem med att fylla Lasse Flinckmans kläder - ja inte bokstavligt alltså.

- Han gör det riktigt bra. Nu har han ju inte samma roll som Lasse, utan spelar sin egen tokiga karaktär. Han får göra lite andra karaktärer än Babsan också och det tycker han är väldigt roligt, säger Christer.

Håller du med om att du fortfarande har de snyggaste benen i Sverige?

- Nja det vet jag inte. Jag håller uppe illusionen med många knep som tjocka trikåer och det mesta sitter i hållningen och hur man för sig.

Björn Berglund

Mer läsning

Annons