Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes Tillander om Festijazz: "Vi ska ta mig tusan sluta med flaggan i topp!"

Årets Festijazz blir den sista. Claes Tillander ämnar ha roligt ända tills sluttonen klingar ut. Makalösa artister, älskat storband och en norsk jazzikon. Kan det bli bättre? undrar han.

Annons

Claes Tillander, ordförande i  Jazzens Vänner i Västerås och festivalgeneral för Festijazz. Han kommer att säkert att fälla några tårar när Festijazz är över, men fram till dess tänker han ha kul.

Claes, det har hunnit gå 25 år med Festijazz. Har du något speciellt minne som skiljer sig från mängden?

– Det är ju så otroligt mycket. Underbara fransmän och italienare som varit här och spelat. Men ska jag välja något särskilt så får det bli 1996 när Svend Asmussen fyllde 80 år och han spelade med sin kvartett. Då höll vi till på ACC. Det var smockfullt, men vi fick hjälp av brandmyndigheten att pressa in så mycket folk vi bara kunde- runt 1 200.

– Sedan var det 1997 eller 98 när vi förde samman Charlie Norman och Putte Wickman med Meta Roos. Underbart! I samma veva firade Charlie Norman 60 år som professionell musiker. Och sen även Bengt Hallbergs konsert 2011. Det är nog höjdpunkterna.

Festijazz läggs ner på grund av underskott har vi fått veta. Vad beror underskotten på?

– För lite publik. Det har kommit runt 500 personer i snitt, men det räcker inte. Evenemanget är så pass påkostat att det kräver en publik på 750 åtminstone. Det är svårt att få mellangenerationen att komma. En yngre publik finns i storstäderna, men i Västerås finns inte underlaget.

-Vår ekonomi är god och därför kunde vi dra på oss utgifter, men till sist fick det räcka. Vi måste sätta en gräns så att vi inte fördärvar för föreningen. Jazzens Vänner fortsätter ju som vanligt och de populära tisdagskvällarna. Och kanske kan vi framöver ordna med något extra evenemang, även om det inte blir Festijazz.

– Det känns förstås vemodigt att det är sista gången. Det kommer att sluta med tårar- men fram till dess tänker jag ha roligt! Vi har laddat med ett makalöst program. Vi ska ta mig tusan sluta med flaggan i topp!

Kan du plocka plocka fram några godbitar ur lördagens Festijazz-program?

– Leif Kronlunds Storband kommer. Folk älskar ju att dansa och det är många som har frågat efter dem. Där hittar du gräddan av Sveriges jazzmusiker. Leif Kronlund har hunnit bli 86 eller 87 nu, men han leder bandet.

– Missa inte Laura Fygi och Västerås All Star Jazz Orchestra. Laura Fygi är en världsartist och Västerås All Stars är fantastiska.

– Sedan är det norska jazzikonen Karin Krog. Hon har ju kommit tillbaka och det är jätteroligt. Hennes stil är en mjuk, skön jazz. Vi har kanske inte så mycket av rökar-jazz i år, men ungdomarna i Jazz Corner kör ungdomsstuket. Festijazz har alltid varit en chans för ungdomar att komma och spela inom ramen för ett attraktivt, brett program.

– Publiken har varit gudomlig. Vi älskar publiken och önskar så klart alla hjärtligt välkomna på lördag.

Norska jazzsångerskan Karin Korg upplever en ny vår. Här med världssaxofonisten Scott Hamilton som spelar med henne även på lördag på Festijazz.

Holländska jazzsångerskan Laura Fygi har lagt hela världen för sina fötter. Hon ger två konserter under Festijazz i sällskap med Västerås All Star Jazz Orchestra. Med sig har hon sin favoritpianist Hans Vroomans. Klockan 16 respektive 20.30 står Laura Fygi på scen i Konserthuset.

Leif Kronlunds Storband.  Det blir dans hela kvällen i konserthusets foajé. Klassiska Leif Kronlunds Storband är det många som har önskat till Festijazz- och nu är de här.

Festijazz äger rum lördagen den 25 mars i Konserthuset i Västerås. Musiker och artister uppträder både i foajén på olika scener och i konserthusets stora sal.

Mer läsning

Annons