Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska du åka till Berlin

Det finns ett lyxigt, sofistikerat och dyrt Berlin. Men vem orkar leta rätt på det, när det andra punkiga, galna Berlin kramar om en? Vad väljer du helst, en kylig kindpuss eller en rejäl tryckare?

Annons
Berlinmuren är bara ett av många intressanta mål på Berlinresan.

Ett skyltfönster på Neue Schönhauser strasse i gamla öststadsdelen, Mitte, lockar med retrodesign i en tokrenoverad butik. Ett rockabillygäng passerar på väg mot musikklubbarna i Prenzlauerberg, stadsdelen österut. På innergården är husens murar prickiga av skotthål. Det är mer än sextio år sedan ryssarna besegrade den här delen av stan

i slutet av andra världskriget.

Berlin är förvirrande, konstigt, modernt och musiknostalgiskt 1980-tal. Svårt att sortera i fack. Det spelar ingen roll hur ny och trendig en restaurang är och

utsidan kan se råbra ut. Men när du öppnar dörren och stiger in visar det sig vara kantstött, trångt, nästan slitet och billigt. När du hämtat dig från det du tror är en besvikelse, inser du att det är riktigt bra. Bubbelvinet är billigt (25 kronor), drinkarna också (55 kronor är normalt) och musiken är bra, folk är trevliga. Du är charmad.

Bäst är att hålla sig till ett par stads-

delar, lyckligtvis är tunnelbanan,

(U-bahn) och stadstågen (S-bahn) på din sida i att maximera tiden. Effektivt och billigt.

Tiergarten/Mitte samlar de tyngsta av sevärdhetsgrejerna, som Förintelsemonumentet (som påminner om nazisternas folkmord på Europas judar) och Berlinmuren, som delade staden och skiljde familjer åt i nästan 30 år. Du kommer inte undan historia i Berlin. Du måste inte grotta ner dig, men du kommer inte undan, eftersom det är en del av staden.

Prenzlauerberg är nyvaket, rustas upp och är bohemstämplat (ett fåtal husockupanter bor kvar i kollektiv, de flesta har flyttat till Friedrichshain).

Utöver det kan du gräva ner dig i foto, shopping och musik (oavsett vad som passar dig, finns det här, tar bara olika lång tid att hitta). Ovanpå allt detta är det fiken, restaurangerna, barerna och klubbarna du ska hinna med.

Det enda du vet säkert om en weekend i Berlin, är att du kommer att ha missat hur mycket som helst.

Helena Bergenhamn

Tre shoppingpärlor:

Kleidermarkt/Colours, U-bahn Gniesenaustrasse: Secondhandpalats som ligger två trappor upp i en industrilokal på en innergård på Bergmannstrasse 102. Lite svårt att hitta, men värt besväret. Kläder i kilopris! Fynda udda kreationer från gamla öst och väst.

Quartier 206, mellan Gendarmenplatz och Friedrichstrasse: Svartvit lyxshopping med bland andra Gucci, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent och La Perla. Alldeles för dyrt för att köpa

något, men snygg skyltning, cool galleria och ett trevligt kaffeställe på bottenvåningen, som inte ruinerar dig!

Berlinomat, Frankfurter allée 89 i Friedrichshain: Hundratalet berlindesigners på ett ställe. Här hittar du kläder, möbler och prylar som ingen annan lär ha på hemmaplan.

Tre restauranger:

Monsieur Vuong, vietnamesisk innerestaurang på Alte Schönhauser strasse 46 i Mitte. Billigt, snabbt och himmelskt fräscht. Var beredd att köa för bord, eller kom tidigt, men missa inte. Här går det inte att boka bord.

Amrit, indiskt ställe som finns i tre olika stadsdelar. Grymt god tandoori till schyssta priser, passa på att ta en indisk öl till. Kreutzberg: Oranienstrasse 202, Mitte: Oranienburger strasse 45, och Schöneberg: Winterfeldstrasse 40.

Babel, ligger mitt på Kastanienallée 33 i Parislika boho-kvarteren Prenzlauerberg och serverar libanesisk och arabisk mat. Javisst, det är enkelt och slitet, men jösses vad gott. Kanske bäst för sen lunch/tidig middag. Menyerna är bara på tyska, men be om en blandad tallrik och du bör bli både mätt och glad.

Tre barer:

Whitetrashfastfood, Shönhauser allée 6-7, före detta kinakrog blir kitschigt rock'n'roll-ställe, med mycket rök, musik och folk. En upplevelse för sig.

Ponybar, Alte Schönhauser strasse 44. Lite kantstött, men trevligt retroställe som är känt för att spela bra house.

Riva. Ligger under järnvägsbron vid Hackescher markt, snygga cocktails och stilig inredning kan dock locka en lite äldre och stekigare publik.

Tre upplevelser:

East-side-gallery, den längsta biten som är kvar av gamla Berlinmuren: Smutsig, flagande och full av graffiti ringlar muren en dryg kilometer utmed floden på Mühlenstrasse (S- och U-bahnstation Warschauer strasse). Bästa stället för att få känsla av hur det var att leva i en delad stad.

Loppisar: På söndagar är det loppis som gäller, kanske för att alla andra affärer är stängda. Boxenhager i Friedrichshain, Tiergarten, Mauerpark. Fynda smycken och annat roligt, och onödigt. Det brukar gå att spela svårflörtad för att få ner priserna.

Tv-tornet: Som en kunglig spira sticker gamla östberlins tv-torn upp. Grym utsikt en fin dag. Galet storslaget på nära håll och ett roterande kafé i "bollen" gör det värt ett besök.

Tre varningar:

Storstad! Som vanligt gäller: Se upp för ficktjuvar, gatu-

skojare som vill spela av dig skjortan och för många starka billiga drinkar. Full, ensam och vilse

i en storstad har du oddsen emot dig.

Gatunumreringen är galen! Glöm svenne-adresser med jämna nummer på ena sidan gatan och ojämna på

andra. Här ligger nummer 1 intill nummer 2, och husen tvärs över gatan kan mycket väl vara nummer 204 och 205.

Söndagsstängt! Shoppa det du ska på lördagen, på söndagen är det kört. Fik och restauranger är öppna tack och lov!

Mer läsning

Annons