Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det blir en djävla urladdning”

VLT har snackat med Embee om hur festivalen kan förbättras, bandets kommande platta ”Naked Swedes” och svensk vapenexport. ”Det vore roligt att spela någon ny låt i Västerås”, säger han.

Annons
Hela ligan. Tommy ”Cosmic” Isacsson, Mathias ”Supreme” Lundh-Isén, Magnus ”Embee” Bergkvist och Mårten ”Promoe” Edh.Foto: Pressbild

”Embee”, artistnamn för Magnus Bergkvist, grundade Looptroop tillsammans med ”Promoe” (Mårten Edh) i början av 1990-talet i Västerås.I dag heter bandet Looptroop Rockers och är Sveriges största hiphop-export.

När undertecknad når ”Embee” via telefon för-mixar och arrangerar han de sista låtarna på den nya fullängdaren ”Naked Swedes” som släpps 29 oktober.

– Vi har jobbat på den i två år och den är väldigt genomarbetad, säger Embee.

Hans hem i Göteborg är en arbetsplats. Förutom att raffinera den nya skivan överför han massor av Looptroop Rockers tidiga inspelningar, som han inte vill gå miste om, från kassettband till dator.

– Jag gör många olika grejer och det är kul. Planen är att vara klar med jobbet på ”Naked Swedes” inom några veckor.

Looptroop Rockers kommer inte att ha ett specifikt tema på nya skivan, även om den i sedvanlig ordning genomsyras av samhällskritik. Bland annat tillägnas ett helt spår deras tankar kring svensk vapenexport.

– Anledningen till att det ämnet får en hel låt är att ingen annan pratar om det. Jag tror att vi kan ge ett intressant perspektiv.

I kväll, lördag, gör bandet sin sjätte Cityfestivalenspelning, denna gång på Mimerscenen vid Fiskartorget. Embee ser med entusiasm fram emot att spela i hemstaden. Looptroop Rockers har spenderat merparten av 2014 i studio och bara gjort 10–15 spelningar. I kväll gör man sin första svenska festivalspelning för i år.

– Det blir en djävla urladdning. Jag hoppas att västeråsarna går man ur huse, det brukar bli mycket folk.

Kommer ni att lira något nytt material?

– Det som är tråkigt med att göra det är att ingen har hört låtarna förut. Vi brukar hålla oss ifrån det men samtidigt stänger vi inte dörren helt, det vore roligt att spela någon ny låt i Västerås.

De gjorde sin första spelning på Cityfestivalen i slutet av 90-talet utanför restaurangen Hongkong på Stora gatan. Embee refererar till festivalen som ”den festival i Sverige som bytt namn flest gånger”.

Arosfestivalen, Västerås Vattendrag och Västerås Mälarveckor.

Ja, kanske har Embee rätt?

– Det känns som att Cityfestivalen växer för varje år och att det bokas större artister. Jag vet att många musikkollegor uppskattar den och har känt sig väl omhändertagna och tyckt att det är bra publik.

Hur kan man förbättra den ytterligare?

– Genom att ha en ännu större scen, kanske på ett annat område för att få mer spridning. Och även att ha någon scen som är mer för de äldre och för företag, medan någon passar de yngre bättre.

hultsfred. Looptroop Rockers på en spelning på Hultfredsfestivalen 2008.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Mer läsning

Annons