Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvisfest i dagarna tre hos Runo och Jonny i Norberg

Artikel 5 av 6
Sommar 2017
Visa alla artiklar

I augusti blir det Elvisfest för hela slanten i Norberg. Artister som Henrik Åberg, Elvis Lives och lokala band tolkar Elvis. Bakom Elvisdagarna ligger far och son, Runo Andersson och Jonny Brinksäter och Lions i Norberg.

Annons

För Jonny var det inte så märkvärdigt med Elvis. Han växte upp till musiken men det var först den dagen han tog sitt körkort som det förändrades. Av pappa Runo fick han en cdskiva till bilen och det var såklart Elvis.

– Alla mina polare var punkare och hårdrockare. Men de tyckte nog att det var lite coolt med Elvis och ville gärna åka med i bilen, skrattar Jonny.

Pappa Runo gillade allt som hade med med musiken att göra och lyssnade på Elvis och rocken från USA så fort den dök upp i radioapparaten hemma. Runo har svårt att beskriva varför han tycker om Elvis. Det går inte. Musiken och Elvis röst. Det är så stort.

–Jag hade inte inte råd att köpa skivor när jag gick i skolan men jag köpte en rullbandspelare och spelade in allting från radion. Det brusade och skrapade, säger Runo.

Varje år sedan 1995 har Jonny och Runo åkt tillsammans till USA och Memphis. Ingen annan får följa med för det här är bara deras grej. Vissa år har de faktiskt åkt på två resor. De skrattar medan de försöker få med och berätta allt de har upplevt. Det gemensamma stora intresset gör att de gärna pratar samtidigt och mycket.

Där Elvis har varit har också de varit. Graceland, Elvis skräddare, studion, hotellen där han uppträdde och begravningsbyrån som hade hand om hans begravning är bara några ställen. Även fabriken som gjorde Elvis grindar har de besökt.

De lyckades få autografer som ingen annan. Vid "Elvis in concert" där alla gamla musiker och kompisar från femtiotalet var med, hittade Jonny av en slump en dörr som gick in bakom scenen.

–Och där satt de alla och de var jättetrevliga, skrattar Jonny som lite snopen slapp köa och betala för att få autografer.

Runo har under åren samlat på Elvissaker och rariteter. Bälten, guldskivor, autografer och samlartallrikar men det mest speciella och kanske dyrbaraste var Elvis egen pistol. En Smith and Wesson som Runo köpte genom ett museum.

–Det stod till och med på vapenlicensen att det var Elvis Presleys pistol, skrattar Runo.

Pistolen finns inte kvar. Runo blev sjuk och sålde av sina amerikanska bilar och rariter. Men en av de saker han är glad över att ha kvar är tröjan som han fick av Elvis egen skräddare, Bernard Landsky.

–Mitt största minne är från Graceland. Precis när man kom in och guiden visade runt och pratade. Då fick man ståpäls, berättar Jonny.

Elvisboden har de haft i tio år. Det är en liten butik med Elvisprylar men här finns det också saker från deras resor. Skrattande visar de upp en bräda med vit avskavd färg på. Brädan har de "fått med sig" och kommer från en byggnad på Elvis ranch.

Tillsammans med bland annat Lions anordnar Runo och Jonny Elvisdagarna den 4-6 augusti i Norberg. Det blir mycket musik med Henrik Åberg, Elvis Lives, Pontus och Dennis från TT Grace och lokala band, veteranbilsutställning, crusing och aktiviteter för barn. De siktar på att så mycket som möjligt skall vara gratis för att barnfamiljer skall kunna besöka och ta del av musiken.

Runo och Jonny med brädan som de lyckades få med sig från Elvis Presleys ranch.

När Runo växte upp i Fagersta fanns det mycket raggare med Elvismusik i bilarna.

I det här rummet i Elvisboden håller man på att inreda med saker och möbler från femtiotalet. Tanken här är att man skall kunna sitta och lyssna på Elvis musik och ta sig en kopp kaffe.

Den blå tröjan fick Runo av Elvis egen skräddare, Bernard Landsky som de träffade av en slump.

Alla artiklar i
Sommar 2017
Annons