Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gastronomisk upplevelse

Fredagskväll och dags för Haval Simitko att njuta av sitt pris som han vann på spanonline.se.

Annons
Nöjda vinnare. Haval Simitko vann middag och vinprovning på Restaurang Varda tillsammans med vännerna Dennis Helfridsson, Anna Englund och Josefine Eriksson. Restaurangchefen Mikael Atterklint skämde bort sällskapet under en helkväll.

Med sig till Varda, för att dela den gastronomiska vinsten, hade han vännerna Dennis Helfridsson, Anna Englund och Josefine Eriksson.

- Det var jättekul att vinna, och det ska bli spännande och se vad det blir för mat och vin, säger Haval Simitko, som precis satt sig till bords.

Menyn är för honom än så länge okänd. Vardas restaurangchef, mat- och vinexperten Mikael Atterklint har planerat middagen in i minsta detalj.

- Menyn är vald för dess kombination, och allt är baserat på trygga råvaror som man känner igen - men med lite touch och tillagat på olika varianter, berättar Mikael Atterklint.

Till maten får de olika viner som är gjorda på en och samma druva.

- Vinrovningens syfte var att få prova viner med samma druva men med lite olika karaktär. Jag vill visa hur en och samma druva kan presenteras på olika sätt. Har man en vinprovning med olika druvor kan det bli svårt att jämföra, förklarar han. Och Haval instämmer efter middagen:

- Valet av vin var jättebra, det fanns en röd tråd så att man som amatör kunde jämföra själv.

Haval Simitko och hans vänner blev väldigt nöjda med kvällens mat, dryck och service.

- Det var jättegott och en trevlig upplevelse.

Något som stack ut lite extra på menyn var Gin Tonic dessert, som Vardas köksmästare Mattias Forsberg fått från den spanske matmästaren Pedro Subijana och hans restaurang A Kelarre.

- Vi gör en gelé på Gin Tonic, en citronsorbet som föreställer citronen i drinken, en enbärs-

karamellsås för att förstärka ginsmaken och ett flarn gjort på enbär, berättar Mikael Atterklint.

Kvällens meny:

Aptitretare, Amuse bouche: Tonfiskcarpaccio, soyasås smaksatt med ingefära och lime.

Dryck: Nicolas Feuillatte Blanc de Blanc, Champagne, Frankrike.

Förrätt: Oxfilecarpaccio, hyvlad parmesan, ruccola.

Dryck: Chablis Domaine St Claire, J-M Brocard, Chablis, Frankrike.

Varmrätt: 2xLamm (lammrygg och hemgjord lammkorv), sallad på borlotti- och canelinibönor, mynta- och rosmarinsalsa.

Dryck: Yalumba Bush Vine

Grenache, Barossa Valley,

Australien.

Dessert 1: Gin Tonic dessert. Gin- och tonicgelé, citronsorbet, enbärskaramellsås.

Dessert 2: Chokladkaka indränkt i dulce de leche, chokladmousse, hallonsorbet och halloncouli kokt med kondeserad mjölk.

Dryck: Domaine Pouderoux Maury Grand Réserve -03,

Languedoc-Roussillion, Frankrike.

Nora Nergiz Ackblad

Mer läsning

Annons