Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllning till boken

I går var det äntligen dags för öppningen av den omtalade bokkonstutsällningen Books Words Letters.

Annons
Bob Hansson i sitt bokkonstverk.

Leanders antikvariat blev av med ett lager, och i stället för att slänga de 25 000 böckerna så föddes ett konstprojekt. Nu har frivilliga västeråsare och skolelever tillsammans med kända namn som bland andra Bob Hansson, Peter Stormare, Olle Ljungström och Amelia Hoy, gjort egna konstverk av böckerna.

– Dels känns det här lite vemodigt eftersom böckerna är mina vänner, men samtidigt är det tillfredsställande att se att dem återanvänds och blir konstverk som får leva vidare i stället för att slängas. Det är fantastiskt, jag är väldigt nöjd och det är speciellt kul att se elevernas konstverk där de fått använda fantasin och verkligen upptäcka boken, säger Börje Leander, som äger Leanders antikvariat.

 Bob Hansson var, tillsammans med flera av de andra medverkande konstnärerna, på plats.

 – Som författare har detta varit ett schysst sätt att få distans till böcker, ett sätt att se hur böcker – som betytt så väldigt mycket för åtminstone en person – kan bli så övergivna men också hur en tråkig händelse kan resultera i något så bra, säger han.

 En som däremot inte var på plats var Peter Stormare men VLT talade med skådespelaren, som bor i USA, via telefon i går kväll:

 – Jag ville vara med i det här projektet för att jag har varit på Leanders antikvariat och jag tycker om böcker. Det här är för att ära alla som har jobbat på antikvariatet och alla som skrivit böcker.

Stormares verk är en jättestor bok sammansatt av en massa böcker.

 – Det ska symbolisera hur man bara kan försvinna, gå vilse i en bok, säger Peter Stormare.

Mer läsning

Annons