Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En matupplevelse

Varda imponerar återigen på Krogkollen och visar att man spänt musklerna sedan förra besöket. Miljön är trivsam och avspänd, personalen är vänlig och yrkesskicklig och köket gör sitt bästa för att tillfredsställa gästernas alla sinnen.

Annons
Restaurang Varda.

Möjligtvis är det konkurrensen från Frank och nyöppnade Nya Hattfabriken som satt press på Varda, att visa att man kan lite mer och vill lite mer. Man har inte nöjt sig med att vara en bra krog utan verkar hela tiden vilja erbjuda västeråsarna den bästa av matupplevelser.

Menyn är briljant komponerad. Utan att erbjuda för många rätter har man lyckats maximera innehållet när det gäller smaker. Samtliga rätter är smaksensationer och allt är väldigt, väldigt gott.

Eller vad sägs om Coq foie gras brûleé – en knäckig och len bruleé av närproducerad tupplever? Minst lika gott som vilken fransk gåslever som helst. Västeråsarnas obligatorium toast Skagen, som på Varda görs på kräftstjärtar, har hängt kvar på menyn länge. Kvar sedan förra besöket finns också Oxfilécarpaccio, nu serverad med asiatisk citrusfrukt, oliver, ruccola och parmesanost. Tunna skivor underbar oxfilé med perfekta tillbehör.

Dyraste förrätten är en varmrökt röding för 169 kronor, men den är mycket prisvärd. Rödingen är omsorgsfullt rökt och serveras med en mycket god kall sås och smaker som dill, äpple och pepparrot gör sig påminda utan att bli påträngande.

Även varmrätterna imponerar. Den grillade laxen serveras med en härligt krämig ört-risotto och hälleflundran kommer in med en vitlöksdoftande potatispuré, blåmusslor och spenat. Båda fiskrätterna är perfekt tillagade och harmonierar bra med tillbehören.

Det finns fyra kötträtter att välja mellan – ankbröst, fläskfilé, oxfilé och hjort. Hjorten och ankan, som krogkollen testat, får högsta betyg. Tillbehören är perfekta och smakrika och stekningsgraden exakt. Ankbröstet serveras rosastekt tillsammans med cannellini-bönor, en potatisbakelse smaksatt med västerbottenost och honung- och limesås. Det är precis lika gott som det låter! Även hjorten har perfekta tillbehör – selleripuré haricôte verts, tranbär, portvinsås.

Dessertalternativet ”plankan” håller i sig som det bästa dessertalternativet – fem små miniportioner av fem söta desserter. Mest imponerades krogkollen dock av helt nydanande ”gin och tonic på tallrik”. En fantasifull gelé av den berömda drinken serverad med en sval och syrlig citronsorbet. En fantastisk dessert!

Att Restaurang Varda är en av Västerås bästa krogar råder inget tvivel om. Att man dessutom år efter år håller fanan högt och anstränger sig för att ha nöjda gäster gör dem väl värda sina fem gafflar.

Noterat

En del krogar får en helt ny miljö vintertid. Varda är en av dessa. Sommartid sitter man helst på den stora altanen eller inomhus i marknivå. Vintertid sitter man en trappa upp i den smakfullt inredda matsalen. Två olika miljöer med samma ambitiösa kök.

7 varmrätter 229–299 kronor

6 efterrätter 58–158 kronor

5 förrätter 99–169 kronor www.restaurangvarda.se

Varda

5 av 5 gafflar

BETYG:

Mer läsning

Annons