Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt vid hamnkajen

På hamnplanen i Västerås ligger Restaurang Real. Här är det modernt, trivsamt och enligt egen utsago ”en kvarterskrog med internationell prägel”. Här serveras god mat till humana priser men man lyckas inte sticka ut något nämnvärt. Menyn är ordinär, kanske i enklaste laget, men kan väl knappast beskrivas som internationell.

Annons

Miljön är ljuvlig. Tack vare stora panoramafönster kan alla gäster blicka ut över Västeråsfjärden och folklivet på kajen. Sommartid erbjuder Real två härliga verandor, den ena utanför fönstren och den andra en bit ut på kajen, förvånansvärt väl inbäddad i meterhögt vajande gräs.

Menyn är enkel och ganska sparsmakad och innehåller allt som allt tolv rätter. Av dessa är tre toaster – toast med chevreost, toast Skagen samt oxfilétoast. Men det har sagts förr, bättre en mindre meny man klarar av att hantera än rätter man inte klarar av att leverera.

Godast bland förrätterna är den krämiga blomkålssoppan. Lite otippat med en så enkel soppa på menyn, men den är god och rykande het när den kommer in på bordet. Chevretoasten är tyvärr ingen höjdare, då är det tredje förrättsalternativet bättre – toast Skagen. Tyvärr hade någon syndat och blandat i rå lök i röran vilket ger en fadd eftersmak om den får stå längre än i ett par timmar.

På varmrättssidan erbjuder Real två varianter av pasta, en fiskrätt och tre kötträtter. Ingen av rätterna sticker ut som särskilt bra. Pastan, oxfilé i gorgonzolasås, är en rejäl portion rykande pasta. Årerödingen med väster-bottenost, kantareller och sidfläsk är god men inget att lägga på minnet. Oxfilétoasten är ordinär. Hjortytterfilén är smakrik och ackompanjeras av en söt, tjock messmörsås – lite överraskande.

Restaurangen erbjuder tre desserter – glass med härjedalssoppa, mörk chokladcheescake och ”höstens smaker från norr”. Den senare en variant av grande dessert med hjortron-parfait, blåbärsmousse och panna cotta med messmör. Bra smaker men inget att bli lyrisk över.

Servicen är okej men inte på något vis imponerande. Vi får det vi vill ha, behöver knappast vänta, men känslan av att man ges service infinner sig aldrig – tyvärr.

Noterat

På gamla Elbakajen har västeråsarna fått en ny mötesplats. Här sjuder av aktiviteter året om. Sommartid trängs man på någon av uteserveringarna och vintertid är det härifrån lämmeltåget går ut på Mälarens is. Västeråsarna verkar äntligen ha förstått att Västerås är en Mälarstad.

Spans betyg

Atmosfär 4/5

Förrätt 3/5

Varmrätt 6/10

Dessert 3/5

Betjäning 3/5

Summa: 19 - Tre gafflar

1 gaffel: 1-10 p

2 gafflar: 11-17 p

3 gafflar: 18-22 p

4 gafflar: 23-27 p

5 gafflar: 28-30 p

Prisläget:

3 förrätter 69–99 kronor

6 varmrätter 129–269 kronor

3 efterrätter 75–105 kronor

www.gastrogate.com/restaurang/real

Mer läsning

Annons