Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra eloge för en meny utan scampi

Ruffino Ristorante Pizzeria håller ställningen som en av Västerås mest populära krogar. Menyn är Italieninspirerad med allt från pizza och pasta till svärdfisk och risotto. Atmosfären är trivsam, personalen är trevlig och gästerna myser.

Annons
Trivsamt. Ett stort plus på Ruffino är den trevliga personalen  – även om det blir lite virrigt ibland.

Det hade kanske varit spännande om man vågat satsa ännu lite mer på maten från det italienska köket. Förutom enklare rätter som traditionellt förknippas med Italien – minestrone, antipasto, pizza och Tiramisu – känns menyn ändå mer svensk än italiensk.

Förrätterna är de som mest sneglar söderut. Här finns den smarriga förrättstallriken antipasto misto med kalla italienska charkuterier och en underbar carpaccio di cipriani – lövtunn oxfilé med fina tillbehör. Här finns också både sniglar och musslor och en minestrone med parmaskinka.

Det som drar ner betyget på förrätterna är bruschetta och insalata caprese – buffelmozzarella med tomat, basilika och parmaskinka. Smaklöst och med en vattnig och trist mozzarella.

Pizzorna är förstås goda på Ruffino, dessutom ett bra alternativ för den som vill ha ett billigare alternativ. Pasta finns också i ett flertal varianter och rymmer goda ingredienser som karljohansvamp, kronärt- skockor, oliver, sardeller, bläckfisk och oxfilé samt grädde i mängder.

Varmrätterna på à la carten landar på ett medelbetyg. Det är gott men ingen av varmrätterna sticker ut på nåt speciellt sätt. Lax på planka är ju inte så kul, den blir heller inte bättre av att toppas med ett citronsmör som smakar mer av gammalt kylskåp än av citron.

Bästa varmrätten är den helstekta renytterfilén med messmörsås och lingonchutney. Gott så det smälter i munnen! Oxfilérouladerna är också jättegoda. Kraftiga i smaken och serverade med en mustig rödvinssås och rotfrukter.

Desserterna är goda men överraskar inte. Lite olika varianter av choklad, glass och lite bär. Godast är förstås tiramisun – sval, len och smakstark på samma gång.

Personalen på Ruffino är trevlig och snabb, om än lite förvirrad. Det hann bli många felbeställningar innan kvällen var slut och det blir onödigt många extra väntetider. Trots det är humöret, som alltid, på topp hos personalen och vi möts av idel glada miner. Det är sannolikt tack vare den genuint trevliga personalen som Ruffino är en av Västerås populäraste krogar.

En extra eloge vill Krogkollen ge till en restaurang som tagit det självklara, men för många så svåra, beslutet att plocka bort all scampi från menyn. Fler krögare borde följa Ruffinos exempel!

Ruffino i gången mellan Punkt och Gallerian är en populär italienare.

Mer läsning

Annons