Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruben Östlunds film blir Sveriges Oscarskandidat

Kan "The square" göra om "En man som heter Oves" bragd förra året – och lyckas ta sig hela vägen till en Oscarsnominering?
– Dramaturgiskt kommer de att gilla om vi vinner denna gång. Det är bra läge, säger Ruben Östlund.

Annons

Ruben Östlund på Filmhuset i Stockholm när hans film

Det blir Ruben Östlund och hans samtidssatiriska "The square" som får representera Sverige i Oscarskampen om en nominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Det har de sju ledamöterna i den svenska Oscarskommittén beslutat.

Oddsen borde vara goda, den färska Guldpalmsvinsten från Cannes i våras är en tung merit. Filmen har dessutom, tillsammans med den kanske vassaste Oscarskonkurrenten, "Sameblod", blivit nominerad till European Film Awards, som hålls i december.

Men vägen till en Oscarsnominering är lång. Ruben Östlunds filmer "De ofrivilliga" (2009) och "Turist" (2014) blev också utsedda till Sveriges Oscarsbidrag men nådde inte ända fram. Den här gången tror Ruben Östlund att de kan gå hela vägen.

– Vi var helt övertygade om att det skulle gå fantastiskt bra förra gången. Det var en tidig morgon i Trump Tower när de annonserade vilka som skulle bli nominerade. Ni kan se hur det gick i en Youtube-video vi gjorde. Dramaturgiskt kommer de att gilla om vi vinner denna gång. Det är bra läge, säger Ruben Östlund.

Det kan alltså bli tredje gången gillt för Ruben Östlund att ta sig hela vägen till Oscarsgalan i mars. På presskonferensen på Filmhuset i Stockholm jämfördes regissören med Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

– Det är ju roligt att mäta sig mot de personerna och det finns ju en historia kring dem. Jag upplever att vi blivit inknuffade i Bo Widerberg-sidan. Det var som om branschen var uppdelad mellan dem. Men jag ska bräcka dem helt enkelt, säger han.

Trots dagens utmärkelse värderar Ruben Östlund sin Guldpalm från Cannes högst.

– Cannes är absolut störst. Det har bara delats ut 70 stycken av det finaste priset i Cannes, säger han.

Oscarsnomineringarna offentliggörs den 23 januari 2018.

Mer läsning

Annons